Venäläiskuskit saavat kisata Jyväskylässä – liput sentään kiellettiin

Heinäkuussa ajettuun Viron MM-ralliin venäläisajajat eivät saaneet osallistua. (Kuva Toyota Gazoo Racing)

Viron MM-rallista venäläiset ja valkovenäläiset kuljettajat suljettiin, mutta Suomen MM-rallista ei.

RALLI Jyväskylän MM-ralli ajetaan tällä viikolla. Kilpailun alla puhuttaa urheilullisia asetelmia enemmän venäläisajajien osallistuminen kilpailuun.

Viron MM-rallissa venäläisiä eikä valkovenäläisiä kuljettajia kilpaillut. Viron hallitus oli päättänyt tehnyt päätöksen, ettei kyseisten maan kansalaisia päästetä Viroon. Syynä on tietenkin Venäjän raakalaismainen sota Ukrainassa.

Suomessa hallitus ei estä venäläisten tai valkovenäläisten maahantuloa saatikka kilpailemista urheilutapahtumista. Kansainvälinen autoliitto FIA sallii venäläisten ja valkovenäläisten kilvanajot, joskin ilman kyseisten maiden kansallistunnuksia.

Jyväskylän MM-rallin nimisponsori Secto ilmoitti, ettei se katso hyvällä venäläisajajien osallistumista kisaan, mutta viime kädessä päätös venäläisten kilpailemisesta kuuluu kisajärjestäjille, jotka sysäävät vastuun FIA:lle sekä Suomen hallitukselle. Kisajärjestäjät ovat sentään saaneet kiellettyä Venäjän ja Valko-Venäjän kansallislippujen heiluttamisen yleisössä.

– Venäjän ja Valko-Venäjän kansallistunnuksien käyttö on tällä hetkellä kiellettyä kansainvälisessä autourheilussa. Haluamme tämän koskevan myös yleisön heiluttamia kansallislippuja reitin varrella, sanoo AKK Sports Oy:n toimitusjohtaja Riku Bitter tiedotteessa.

FIA on kansainvälisistä lajiliitoista harvinainen poikkeus salliessaan venäläisten ja valkovenäläisten kilpailijoiden osallistumisen tapahtumiinsa. Muista merkittävistä lajiliitoista vain kansainvälinen tennisliitto ja kansainvälinen judoliitto ovat antaneet venäläisille osallistumisluvan.

Formula ykkösistä Venäjä on siivottu ulos. Haas-talli irtisanoi ennen kauden alkua sponsorisopimuksensa venäläisyhtiö Uralkalin kanssa ja lopetti myös yhteistyön venäläiskuljettaja Nikita Mazepinin kanssa. Venäjän Sotshin F1-osakilpailu myös poistettiin kilpailukalenterista.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Max Verstappenilta hurja näytös Unkarissa – karkaamassa mestaruuteen

Kommentoi Facebookissa