Verenluovuttajia palvellaan ajanvarauksella koronaepidemian aikana – tartuntoja veriteitse ei ole todettu

Uusien luovuttajien ei tarvitse tietää veriryhmäänsä etukäteen.

Uusien luovuttajien ei tarvitse tietää veriryhmäänsä etukäteen. (Kuva Fotolia)

Vakavasti sairaat potilaat ja onnettomuuksien uhrit tarvitsevat verivalmisteita myös epidemia-aikana.

VERENLUOVUTUS Veripalvelu toimii myös poikkeusoloissa, jotta potilaille saadaan joka päivä verivalmisteita. Joitakin käytäntöjä on kuitenkin muutettu verenluovutuspaikoilla epidemiasta johtuen.

Verenluovuttajia palvellaan ensisijaisesti ajanvarauksella. Luovutustilaan pääsevät vain verenluovuttajat, lapset tai saattajat eivät saa tulla mukaan pandemian aikana. Verenluovuttajilta varmistetaan heti saapuessa, ettei heillä ole flunssaoireita ja jokainen luovuttaja ohjataan käsienpesuun tai käsien desinfiointiin luovutustilaan saapuessaan.

Myös luovutustiloissa yhtä aikaa olevien määrää rajoitetaan ja heitä ohjeistetaan pitämään vähintään metrin välin tilassa oleviin muihin luovuttajiin. Tilojen puhdistusta on lisätty ja henkilökuntaa on ohjeistettu pysymään kotona, jos heillä on mitään flunssaoireita.

On ensiarvoisen tärkeää, että terveet ihmiset luovuttavat edelleen verta. Vakavasti sairaat potilaat ja muun muassa onnettomuuksien uhrit tarvitsevat verivalmisteita päivittäin myös epidemia-aikana.

– Kannattaa seurata veritilannetta nettisivuillamme ja tulla varsinkin kutsuttaessa. Varaathan ajan verenluovutukseen etukäteen, jolloin vältymme ruuhkilta, sanoo Veripalvelun vastaava lääkäri Johanna Castrén Veripalvelusta.

Pandemian myötä veren tarve on laskenut jonkin verran, koska suunniteltuja, kiireettömiä leikkauksia ei tehdä. Silti tarve on edelleen useille sadoille verenluovuttajille päivässä. Verenluovutukseen tuleminen on edelleen turvallista. Verenluovutus ei heikennä vastustuskykyä.

– Verenluovuttajat ovat terveitä jo lähtökohtaisesti, sillä verenluovutukseen ei saa tulla sairaana, Castrén jatkaa.

Pandemian aikana kaikki muihin EU-/EFTA-maihin ja Britanniaan suuntautuneet matkat aiheuttavat 14 vuorokauden verenluovutusesteen. Matkailu tai oleskelu EU-/EFTA-maiden ja Britannian ulkopuolella aiheuttaa aina vähintään 28 vuorokauden varoajan.

Lähikontakti potilaaseen, jolla on laboratoriossa todennettu koronavirustartunta, aiheuttaa myös 14 vuorokauden verenluovutusesteen. Kyseessä ovat muun muassa perheenjäsenet, samassa taloudessa asuvat ja koronaviruspotilaiden hoitoon osallistuva hoitohenkilökunta.

Koronaviruksen tartuntoja oireettomasta henkilöstä veriteitse ei ole todettu, eikä sitä ole tarkoituksenmukaista tutkia luovutetusta verestä. Muutkaan vastaavat hengitystieinfektiot, kuten SARS, eivät ole aiheuttaneet aiemmin tartuntoja veren välityksellä.

Lue myös: Yhdellä verenluovutuksella voi auttaa useaa henkilöä – onnettomuuksien uhreista syöpäpotilaisiin

Kommentoi Facebookissa