VERENLUOVUTUS Matkustamisella ja ulkomailla asumisella on merkitystä verenluovutussoveltuvuutta arvioitaessa. Infektioriski kasvaa matkan keston ja etäisyyden mukana.
Mitä pidempään ja mitä kauempana tutusta ympäristöstä oleskelee, sitä suurempi riski on saada tartunta infektioista, joita Suomessa ei esiinny. Osa näistä tartunnoista voi olla hyvinkin vähäoireisia tai jopa oireettomia, mutta ne voivat aiheuttaa riskin verivalmisteen saajalle.
Koronavirusepidemiaa seurataan Veripalvelussa tarkkaan. Veripalvelussa on käytössä ympäri vuoden 28 päivän varoaika kaikille EU- ja ETA-maiden ulkopuolella matkustaneille. Lisäksi 28 vuorokauden varoaika on nyt asetettu myös Italiassa oleskelusta.
Voi olla, että uusia matkailuun liittyviä luovutusrajoituksia tullaan ottamaan käyttöön lähiaikoina.
– Seuraamme aktiivisesti tilannetta, joka muuttuu ja elää jatkuvasti. Onkin syytä tarkistaa aina ennen verenluovutukseen tuloa luovutusrajoitusten tuorein tilanne nettisivuiltamme, sanoo erikoislääkäri Susanne Ekblom-Kullberg Veripalvelusta.
– Hengitystievirukset eivät onneksi yleensä ole niitä merkittävimpiä taudinaiheuttajia verivalmisteiden turvallisuuden näkökulmasta, eivätkä aiemmat vastaavat epidemiat ole verihuollon näkökulmasta olleet haastavia, Ekblom-Kullberg jatkaa.
Jos epäilee olleensa lähikontaktissa koronaviruspotilaaseen, verta ei voi luovuttaa. Tällöin tulee olla puhelimitse yhteydessä omaan terveyskeskukseen.
Suurin osa suomalaisista voi luovuttaa verta. Yleisimmin käytetyt lääkkeet kuten verenpaine-, kolesteroli- ja lievät masennuslääkkeet eivät lääkkeinä estä verenluovutusta. Verenluovuttajan tulee olla terve, 18–70-vuotias ja painaa vähintään 50 kiloa.
Uuden luovuttajan tulee olla alle 60-vuotias. 66 vuotta täyttänyt henkilö voi luovuttaa verta, jos edellisestä verenluovutuksesta on alle kaksi vuotta. Miehet voivat luovuttaa verta 61 ja naiset 91 vuorokauden välein.
Hemoglobiiniarvo mitataan aina ennen luovutusta ja sen tulee olla miehillä vähintään 135 g/l ja naisilla 125 g/l. Verenluovuttajan tulee todistaa henkilöllisyytensä virallisella henkilötodistuksella.
Vuosittain arviolta 40 000 potilasta saa Suomessa hoitoa verivalmisteilla. Verivalmisteita tarvitaan muun muassa leikkaus- ja syöpäpotilaiden hoidossa, onnettomuuksien uhreille sekä keskosvauvoille.
- Veripalvelun sivuilla olevasta taulukosta voit hakea tietoa matkailun vaikutuksista verenluovutukseen.
Lue myös: Yhdellä verenluovutuksella voi auttaa useaa henkilöä – onnettomuuksien uhreista syöpäpotilaisiin
Kommentoi Facebookissa