Vesa-Matti Loiri siunattiin haudan lepoon – nuorin poika toimi yhtenä arkunkantajana

Sampo Loiri on kuin ilmetty isänsä, vierellä äiti Stina Toljander. (Kuva AOP)

Tilaisuuden päätteeksi arkku saatettiin kirkosta Nocturnen sävelin.

HAUTAJAISET Taiteilija Vesa-Matti Loiri on siunattu haudan lepoon Helsingissä Johanneksen kirkossa. Siunaustilaisuuteen oli kutsuttu noin 150 henkilöä, läheisten lisäksi paikalla oli useita Loirin tunteneita taiteilijoita. Suomen valtiojohtoa edustaneet pääministeri Sanna Marin ja kulttuuriministeri Petri Honkonen laskivat valtioneuvoston seppeleen.

Siunaustilaisuuteen osallistui myös rouva Jenni Haukio, tasavallan presidentti Sauli Niinistö on Yhdysvalloissa. Haukio asetti arkulle kukkaseppeleen ja esitti tervehdyksen kummankin puolesta.

”Kosketit meitä suomalaisia niin syvältä.”

Yhtenä arkunkantajana toimi Vesa-Matti Loirin nuorin poika Sampo Loiri. Vesa-Matti Loiri oli kolme kertaa naimisissa. Hänellä oli viisi lasta, joista esikoispoika Jani kuoli auto-onnettomuudessa vuonna 1994 ja Joonas vuonna 2019.

Vesa-Matti Loirin siunasi Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo, joka muisteli muun muassa viimeistä tapaamistaan taiteilijan kanssa sairaalassa.

”Kaikkien muistellessa taiteilijaa pohdin, kenelle hän kuuluu. Kuka saa hänet omakseen? Vuosikymmenien ihmeellisen uran ja erityisen kiinnostuksen perusteella voisi vastata, että Vesa-Matti Loiri kuului kaikille.”

Siunaustilaisuudessa urkuja soitti pitkäaikainen työtoveri ja ystävä Olli Ahvenlahti. Samuli Edelmann lauloi Loirin toiveena olleen kappaleen Peggy, Jenni Vartiainen puolestaan Ave Marian Lenni-Kalle Taipaleen säestäessä pianolla. Kitaristi Peter Lerche soitti virren Suojelusenkeli, ja näyttelijä Esko Salminen esitti Shakespearen näytelmästä Myrsky olevan Prosperon monologin.

Tilaisuuden päätteeksi arkku saatettiin kirkosta Olli Ahvenlahden uruilla soittama Nocturnen sävelin. Perttu Hietasen ja Taisto Wesslinin tekemän sävellyksen Eino Leinon runoon ikuisti Vesa-Matti Loiri itse ikivihreäksi.

Lue myös: Viihdetaiteilija Vesa-Matti Loiri on kuollut – ”Hän hyväksyi yhden matkan päättymisen”

Kommentoi Facebookissa