Viihdetaiteilija Vesa-Matti Loiri on kuollut – ”Hän hyväksyi yhden matkan päättymisen”

Vesa-Matti Loirista ilmestyi Jari Tervon kirjoittama elämäkerta vuonna 2019. (Kuva AOP)

Rakastettu näyttelijä ja laulaja oli jo tammikuussa saanut lohduttoman diagnoosin.

VIIHDETAITEILIJA Näyttelijä ja laulaja Vesa-Matti Loiri on kuollut. Vakavan sairauden uuvuttama esiintyjä oli menehtyessään 77-vuotias. Viihdelegendan kuoleman on vahvistanut pitkäaikainen manageri Pete Eklund.

Vesa-Matti Loiri syntyi Helsingissä 4. tammikuuta 1945. Suuren yleisön tuntemaksi hän nousi jo 17-vuotiaaana näytellessään vuonna 1962 Mikko Niskasen elokuvassa Jakea, Loiri sai roolista ensimmäisen Jussi-palkintonsa. Pojat-elokuvan koskettavassa loppukohtauksessa hän juoksee junan perässä, kun pojan äiti matkustaa miesystävänsä kanssa kohti uutta elämää.

Loiri pääsi opiskelemaan Teatterikouluun ja oli mukana Kalle Holmbergin ohjaamassa Lapualaisoopperassa vuonna 1966. Holmberg ohjasi myös Yleisradiossa nähdyn Rauta-ajan, jossa Loiri näytteli seppä Ilmarista vuonna 1982.

Tunnetuimmat komediaroolinsa Vesa-Matti Loiri teki yhteistyössä Pertti Spede Pasasen kanssa. Spede-showssa ensimmäisen kerran nähty Uuno Turhapuron hahmo keräsi elokuvateattereissa vuodesta 1973 lähtien parhaimmillaan satoja tuhansia katsojia, yhteensä 19 elokuvassa. Kaikkiaan Loiri näytteli lähes 60 elokuvassa ja julkaisi 34 albumillista musiikkia.

Vesa-Matti Loirin tunnetuimmat levytykset pohjautuvat Eino Leinon runoihin. Hän edusti Suomea myös Euroviisuissa vuonna 1980 kappaleella Huilumies. Vuonna 1988 julkaistu albumi Sydämeeni joulun teen on suomalaisista joululevyistä kaikkien aikojen myydyin.

Nuorempana monipuolisesti urheilua harrastanut Vesa-Matti Loiri sairastui vuonna 2010 ja vähensi esiintymisiään, hän oli kuitenkin mukana muun muassa Vain elämää –televisiosarjassa vuonna 2014 ja esiintyi suurilla festivaaleilla.

Vesa-Matti Loiri menehtyi sairauden uuvuttamana helsinkiläisessä sairaalassa. Hän oli kuullut jo tammikuussa diagnoosin, jossa lääkärit uskoivat kahden syövän kanssa kamppailevalla taiteilijalla olevan elinaikaa vain parista kuukaudesta puoleen vuoteen.

– Hän hyväksyi yhden matkan päättymisen ja toisen alkamisen ja oli jopa innokkaan utelias näkemään, mitä seuraavaksi on vuorossa, ystävä ja manageri Pete Eklund kertoo.

Vesa-Matti Loiri oli kolme kertaa naimisissa. Hänellä oli viisi lasta, joista esikoispoika Jani kuoli auto-onnettomuudessa vuonna 1994 ja Joonas vuonna 2019.

Lue myös: ”Sulle laulan neiti kesäheinä” – nyt vietetään Eino Leinon, runon ja suven päivää!

Kommentoi Facebookissa