Vietä turvallinen joulu koiran kanssa – makeista herkuista tumma suklaa on vaarallisimpien joukossa

Koirille monet ihmisten rakkaimmat jouluruoat voivat olla vaaraksi.

Koirille monet ihmisten rakkaimmat jouluruoat voivat olla vaaraksi. (Kuva Jukka Pätynen/ Kennelliitto)

Kinkun ahmiminen voi aiheuttaa koiralle monenlaisia vatsavaivoja ja jopa haimatulehduksen.

KOIRAT Joulun aika merkitsee monille herkuttelua pitkän kaavan mukaan, tuoksuvia kukkasia ja tunnelmallisia koristeita. Koirille monet ihmisten rakkaimmat jouluruoat voivat olla kuitenkin vaaraksi.

Koirille eivät monet omistajien herkut sovi. Kinkkua ei sen suolaisuuden ja rasvaisuuden vuoksi kannata antaa koiralle, vaikka koira istuisi yhdessä isännän kanssa odottamassa sen paistumista. Kinkun tai siipikarjan luut eivät myöskään kuulu koiran kuppiin, ja kinkkuverkko kannattaa laittaa visusti roskiin koiran ulottumattomiin.

– Kinkun ahmiminen voi aiheuttaa monenlaisia vatsavaivoja ja jopa haimatulehduksen. Jos koira pääsee popsimaan kinkun verkkoineen päivineen, voi seurauksena olla hengenvaarallinen suolitukos. Jos kinkun luun syö, voi seurata vakava ummetus, joka voi vaatia hoitoa, varoittaa Suomen Kennelliiton eläinlääkäri Liisa Lilja-Maula.

Älä jätä ruokia jäähtymään paikkoihin, joista koira voisi ne vohkia. Makeista herkuista tumma suklaa on vaarallisimpien joukossa.

– Tummasta suklaasta voi pienempikin määrä saada aikaan myrkytyksen, ja suklaarasiat onkin hyvä pitää karvaisten kaverien ulottumattomissa, Lilja-Maula muistuttaa.

Herkkujen sijaan koiraa voi muistaa jouluna pitkillä lenkeillä, yhteisellä ajalla ja rapsuttelulla. Joulun perinteiset kukkaset, kuten jouluruusu, joulutähti, hyasintti, amaryllis ja marjakuusi ovat kaikki myrkyllisiä. Pennut ovat aikuisia koiria vallattomampia ja niitä kannattaa seurata tarkemmalla silmällä.

– Erityisesti kannattaa seurata pienten pentuja touhuja, etteivät ne pääse maistelemaan joulukukkia, tai koristeita.

Jos koira tulee yllättäen heikkovointiseksi, alkaa oksennella tai ripuloida, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Suklaan aiheuttaman myrkytyksen oireet näkyvät ensimmäisten 4–24 tunnin kuluessa. Oireita ovat muun muassa oksentelu, tärinä, lisääntynyt virtsaaminen, vatsakivut sekä kouristelu.

Lue myös: Vietä turvallinen loppuvuosi koiran kanssa – nämä ruoat ovat koiralle kiellettyjä

Koiralta kiellettyjä ovat:

ksylitoli

suklaa (etenkin tumma suklaa)

macadamiapähkinä

viinirypäleet ja rusinat

taikinat, joissa on hiivaa tai soodaa

kinkun paistorasva

useimmat joulukukat

Kommentoi Facebookissa