Vihreiden lainsäädäntösihteeri poistettiin poliisin toimesta Finnairin lennolta – vastusti pakkopalautusta

Finnairin lento Helsingistä Berliiniin lähti sen jälkeen, kun protestoinut Aino Pennanen oli poistettu koneesta.

Finnairin lento Helsingistä Berliiniin lähti sen jälkeen, kun protestoinut Aino Pennanen oli poistettu koneesta häiriökäyttäytymisen vuoksi. (Kuvituskuva Finnair)

Lentokapteeni kutsui poliisit, koska puolueaktiivi ei totellut henkilökunnan ohjeita.

PAKKOPALAUTUKSET Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen on jakanut sosiaalisessa mediassa kirjoituksensa, jossa hän kertoo tulleensa poistetuksi Finnairin lennolta AY14433 Helsingistä Berliiniin. Pennanen on kuvannut tapahtuneesta myös videon Facebook-sivuilleen.

”Useampi poliisi vei minut koneesta ja maija kuljetti pois. Tämä, koska kapteeni ei suostunut pyyntööni olla nousemasta ilmaan palautettavan kanssa.”

Käännytettävä henkilö istui Aino Pennasen mukaan poliisien kanssa lentokoneen takarivissä. Monet matkustajista pyysivät Pennasta lopettamaan protestin, koska heillä oli edessään vielä jatkolento. Pennanen oli noussut ylös eikä suostunut istumaan, jolloin kone ei voinut lähteä.

Ruotsalainen opiskelija Elin Ersson onnistui viime viikolla estämään palautuksen samanlaisella toiminnalla. Nyt poistettiin vain protestoija.

”Lentokapteeni ei suostunut pyyntööni vaan kutsui poliisit viemään minut pois, koska en totellut henkilökunnan ohjeita istua.”

Aino Pennanen ei kuitenkaan tiedä, mihin maahan palautettavaa oltiin viemässä. Kiistelyä on yleisesti aiheuttanut muun muassa kysymys, voidaanko esimerkiksi Afganistaniin palauttaa turvallisesti henkilöitä. Tähän viittaa myös Pennanen:

”Nämä ovat niitä aikamme isoja ihmisoikeuskysymyksiä, joita koen että minulla on velvollisuus nostaa, sillä ketään ei pidä lähettää hengenvaaraan.”

Vasemmistoliiton ryhmäavustaja Mikko Aarnio kysyi Finnairilta Twitterissä, onko lentoyhtiöllä tai lentokapteeneilla velvollisuus osallistua pakkopalautusten toimeenpanoon. Finnair vastaa:

”Teemme yhteistyötä viranomaisten kanssa, ja lennoillamme kulkee viranomaispäätösten perusteella eri syistä saatettavia henkilöitä. Meillä yhtiönä tai yksittäisellä työntekijällämme ei ole riittäviä tietoja eikä osaamista arvioida palautusten perusteita.”

Aino Pennanen toivoo muiden toimivan kuten hän ja saa sosiaalisessa mediassa ymmärrystä teolleen, mutta myös erittäin paljon kritiikkiä, joissa hänelle toivotaan kunnon rangaistusta teostaan.

Aino Pennanen kirjoittaa olleensa mukana protestoimassa myös vuosi sitten huhtikuussa, kun Helsinki-Vantaan lentoasemalla järjestettiin mielenosoitus pakkopalautuksia vastaan.

Alustavissa selvityksissä poliisi on saanut haltuunsa lisäselvitystä, jonka perusteella asiassa on käynnistetty esitutkinta. Itä-Uudenmaan poliisilaitos muistuttaa, että kaikkien lentomatkustajien on hyvä tiedostaa, että lentokoneessa on omat tiukemmat järjestyssääntönsä kuin muissa joukkoliikennevälineissä.

Ilmailulain mukaan matkustajan on noudatettava lennon miehistön antamia ohjeita ja määräyksiä, jotka liittyvät lennon turvallisuuteen ja järjestykseen. Lentomatkustajan häiriökäytös tai mikä tahansa miehistön ohjeiden noudattamatta jättäminen voidaan tulkita häiriköinniksi ja se voi tulla hyvinkin kalliiksi, jos esimerkiksi lento myöhästyy.

Kansainvälisillä lennoilla rangaistus ei välttämättä määräydy Suomen lainsäädännön mukaan. Monissa muissa maissa rangaistuskäytäntö voi olla huomattavasti kovempi kuin Suomessa.

  • EDIT 17.07: Lisätty loppuun poliisin ilmoitus

Lue myös: Poliisi varautuu maasta poistettavien määrän lisääntymiseen – suurin osa palautetaan rikosten perusteella

Kommentoi Facebookissa