Viime hetken kirjavinkit pelastavat joululahjapaniikilta!

Jouluna on aikaa käydä läpi lukemattomia kirjoja.

Jouluna on aikaa käydä läpi lukemattomia kirjoja. (Kuva Fotolia)

Kuusi tämän vuoden kirjaa, joilla kelpaa lahjoa nekin, joille ei keksi mitään.

KIRJAT Joulu ilman kirjaa on ankea kuin talvinen päivä ilman lintulaudan punatulkkuja.

Eihän sellaista kukaan halua, joten tässä avuksi ja joulustressiä helpottamaan tämän vuoden kärkikirjoja, joista voi kääriä ajatuksia sisältävät ja herättävät lahjapaketit eri ikäisille lukijoille!

Asko Sahlberg: Pilatus (Like)
Asko Sahlberg: Pilatus (Like)

1. Asko Sahlberg: Pilatus (Like)

Historiallisten romaanien ja taidokkasti kerrottujen tarinoiden ystävälle. Hänelle, joka haluaa löytää mielenkiintoisen maailman, johon uppoutua talvi-iltoina viltin alla.

Kotimaisen kirjallisuuden varmimpia lukuelämyksiä on jo vuosia tarjonnut Asko Sahlberg, jota yhä useammin kutsutaan uudeksi Waltariksi. Uusin taidonnäyte Pilatus on 2013 ilmestyneen Herodeksen ohella vaikuttavasti maalattu kuvaus alkukristillisestä ajasta, jossa ihmistä riepottavat vallanhimo, pyrkyryys, rakkaus ja uskottomuus. Sahlberg muovaa historiallisista henkilöistä lihaa ja verta olevat ihmiset ja ajasta toiseen, omaammekin, sopivan ristiriitaisen maailman.

Elena Ferrante: Loistava ystäväni (WSOY)
Elena Ferrante: Loistava ystäväni (WSOY)

2. Elena Ferrante: Loistava ystäväni (WSOY)

Käännöskirjojen helmiä etsivälle nirsolle kirjanystävälle, joka haluaa saada myös haastetta ajatteluunsa. Älykölle ja sanojen nautiskelijalle, joka ei tyydy helppoihin loppuratkaisuihin, eikä halpaan suklaaseen tai laimeaan viiniin.

Italialainen Ferrante on salanimi, jonka oikea nimi on vain kustantajan tiedossa, sitä on arvuuteltu jo pitkään ja taidettu ratkaistakin. Lukijaa se ei haittaa, sillä tarina kahden tytön ystävyydestä sotienjälkeisessä Napolissa vie mennessään, eikä päästä otteestaan kirjan loppuessakaan. Lisää onkin luvassa usean opuksen verran. Onneksi, sillä tämä on elämän veroista taidetta! Löytö, joka aiheuttaa riippuvuutta.

Peter Wohlleben: Puiden salattu elämä (Gummerus)
Peter Wohlleben: Puiden salattu elämä (Gummerus)

3. Peter Wohlleben: Puiden salattu elämä. Alkusanat Anni Kytömäki (Gummerus)

Luonnonystävän must-tietokirja kasvimaailman kuninkaiden tunteista ja viestinnästä, josta ei voi irroittaa otettaan, ennen kuin viimeisen sivun saa luettua. Myös niille, jotka kaipaavat yhtälailla sekä faktoja että tarinoita.

Saksalaisella Wohllebenillä, joka jätti parikymmenvuotisen metsänhoitajauransa ja siirtyi soveltamaan metsänhoitoihanteitaan ympäristöystävälliselle metsänhoitoalueelle, on sanottavaa myös meille suomalaisille. Hämmästyttävästi Wohlleben kirjassaan osoittaa, että Tolkienin kertomus puista ja näitä hoitavista enteistä Taru sormusten herrasta -saagassa onkin hyvin todellista, vanhat puut todella viestivät keskenään ja pitävät toisistaan huolta.

Tämän kirjan luettuasi et koskaan enää katso puita samalla tavoin kuin ennen, ja melko varmasti kohotat katseesi puun juuresta latvukseen! Ja yhtäkkiä tekeekin mieli halata paria puuta!

Bob Dylan: Sanat The Lyrics 1961-2012 (WSOY)
Bob Dylan: Sanat The Lyrics 1961-2012 (WSOY)

4. Bob Dylan: Sanat The Lyrics 1961-2012. Esipuhe Heikki Harma (WSOY)

Musiikin ystävälle, joka kuuntelee myös sanoja. Pedantille, joka haluaa tietää kaiken, ja jolle pieni ei riitä. Nobel-kirjoja keräävälle itsensäsivistäjälle.

Kirjallisuuden Nobel-palkinnon amerikkalaiseen lauluperinteeseen uuden runollisen ilmaisun luomisesta tänä vuonna saaneen Bob Dylanin kaikki englanninkieliset sanoitukset hänen jokaiselta albumiltaan varhaisvuosista tähän päivään asti. Dylan on tarkistanut sanoituksensa tätä teosta varten ja muokannut kymmenien laulujen lyriikoita. Lisäksi mukana on sanoituksia, jotka eivät koskaan päätyneet levylle. Osuvasti muotoiltu takakannessa, mutta taidatkos sitä sen paremmin sanoa. Kaiken lisäksi miellyttävästi taitettu, helppolukuinen, vaikkakin pöydällä pidettävä jättikirja. Järkäle musiikkihistorian kultaa!

Maria Turtschaninoff: Naondel (Tammi)
Maria Turtschaninoff: Naondel (Tammi)

5. Maria Turtschaninoff: Naondel (Tammi)

Teinille, joka mieluusti sulkeutuu huoneeseensa, eikä arkaile astua uuteen aikapoimuun. Myös aikuiselle, joka haluaa kapinoida arjen aikataulutettuja tehtäviä ja liukuu helposti romanttiseen mielentilaan tiskipöydänkin ääressä kirjan sivuja selaillessaan.

Turtschaninoff kirjoitti myyttisestä maailmasta jo nuortenkirjassaan Maresi, joka aloitti Punaisen luostarin kronikoita -trilogian. Kirja palkittiin 2014 Finlandia Junior -palkinnolla. Naondel-romaani jatkaa fantasiaa, joka saa lukijan vuoroin pelkäämään vuoroin kaipaamaan kuunnellessaan kirjan monien äänien runollista tarinaa. Kirjallista kauneutta kaipaava löytää tästä omansa.

Jujja Wieslander, Sven Nordqvist: Lisää vauhtia, Mimmi Lehmä! (Kustannus-Mäkelä)
Jujja Wieslander, Sven Nordqvist: Lisää vauhtia, Mimmi Lehmä! (Kustannus-Mäkelä)

6. Jujja Wieslander, Sven Nordqvist: Lisää vauhtia, Mimmi Lehmä! (Kustannus-Mäkelä)

Pienelle ihmiselle, joka osaa lukea kuvia, muttei vielä sanoja. Myös sille isommalle, joka iloitsee ääneen lukemisesta ja osaa nauraa ääneen!

Parivaljakko Wieslander ja Nordqvist ovat Ruotsin rakastetuimpia lastenkirjailijoita, myös Suomessa. Mielikuvitusrikkain yksityiskohdin kuvitetuissa ja lämpimällä huumorilla ryyditetyissä Mimmi-lehmä ja varis -kirjoissa alati uutta oppia halajava ja avarakatseinen Mimmi-lehmä ja huomattavasti muutosvastarintaisempi ja hivenen omahyväinen Varis keksivät aina uutta keskusteltavaa.

”Hei Varis! Minulla on uimalasit. Niillä voi katsella vedessä! Pinnan alla on valtavan kaunista. Ja siellä voi jutella kalojen kanssa!”

”Jutella kalojen kanssa. Kautta pyrstösulkani! Sinä et näytä kovin viisaalta.”

Tässä uusimmassa ollaan siis kesäisen veden äärellä ja uitetaan muun muassa muodikkaasti – kaarnaveneitä!

Kommentoi Facebookissa