ELÄINRIKOS Eläinrikokset tarkoittavat esimerkiksi sitä, että eläintä laiminlyödään tai sille tehdään vahinkoa. Eläinrikoksiin liittyy myös talousrikollisuutta ja järjestäytynyttä rikollisuutta. Vakavimmillaan eläimeen kohdistuvasta rikoksesta voi saada eläimenpitokiellon tai jopa vankeutta.
Vuonna 2019 kirjattiin noin tuhat eläinrikosta, joista yleisimpiä ovat eläinsuojelurikokset ja -rikkomukset. Eläinsuojelurikkomuksesta on kyse silloin, kun eläin joutuu ihmisen takia kokemaan kärsimystä esimerkiksi kuumassa autossa. Eläinsuojelurikkomuksesta rangaistaan yleensä vain sakolla. Eläimen rääkkääminen tai kuoleman aiheuttaminen ylittää eläinsuojelurikoksen kynnyksen.
Jos rikos sisältää erityistä raakuutta tai julmuutta, se saatetaan luokitella törkeäksi. Tavallisen asteen eläinsuojelurikoksesta voi saada enintään kaksi vuotta vankeutta, kun taas törkeästä eläinsuojelurikoksesta voidaan tuomita vankeutta jopa neljä vuotta.
– Helsingissä poliisia työllistävät erityisesti vapaana liikkuvat koirat, jotka purevat ihmisiä tai toisia koiria. Jos koira häiriköi vapaana, on kyseessä aina vähintään järjestysrikkomus. Jos ihminen saa koiran puremasta vammoja, voidaan puhua vammantuottamuksesta, kertoo rikoskomisario Anne Hietala Helsingin poliisin eläinrikostutkinnasta.
Poliisi tutkii myös rikoksia, jotka kohdistuvat luonnossa eläviin eläimiin. Esimerkiksi metsästyksessä ja kalastuksessa täytyy noudattaa eläinsuojelulakia, jonka mukaan eläin ei saa kärsiä turhaan. Maakunnissa poliisia työllistää myös salametsästys.
Suomeen tuodaan laittomasti eniten koiria ja kissoja. Tavallisimpien lemmikkilajien lisäksi laittoman maahantuonnin ja kaupan kohteena on myös eksoottisia eläinlajeja.
– Suomeen tuodaan esimerkiksi kanarialintuja ja papukaijoja. Samoin voidaan olettaa, että maahan tuodaan myös muun muassa paperittomia matelijoita, sanoo rikoskomisario Hietala.
Suomeen laittomasti päätyviä eläimiä on saatettu pitää ja kasvattaa huonoissa oloissa. Salakuljettajan tavoitteena on pitää eläin hengissä ainoastaan siihen asti, että se saadaan myydyksi. Eläimiä kaupataan pahaa aavistamattomille ostajille esimerkiksi internetin myyntisivustoilla. Kauppojen jälkeen omistajalle saattaakin selvitä, että pennulla on jokin sairaus, tai eläinlääkärissä käy ilmi, ettei eläintä ole sirutettu tai rekisteröity.
Poliisi valvoo eläinsuojelulain toteutumista, mutta poliisi ei kuitenkaan ole aina se taho johon ottaa yhteyttä, kun epäilee eläinrikosta. Keskeisessä roolissa ovat myös valvontaeläinlääkärit ja eläinsuojelujärjestöt, jotka tekevät viranomaisyhteistyötä poliisin kanssa. Jos esimerkiksi havaitsee naapurin hoitavan koiraansa huolimattomasti, otetaan ensiksi yhteys alueen valvontaeläinlääkäriin.
Poliisi ja valvontaviranomaiset eivät huomaa kaikkea, ja kansalaisten vinkit ja ilmoitukset paljastavat suuren osan eläimiin kohdistuvista kaltoin kohteluista. Akuuteissa tilanteissa täytyy aina soittaa hätänumeroon 112.
Kommentoi Facebookissa