Viime vuonna Suomessa löytyi lähes 1500 eurosetelien väärennöstä – ”Väärennösten havaitseminen on helppoa”

Euroseteleissä on useita turvatekijöitä, joiden avulla setelin aitouden voi tarkastaa.

Euroseteleissä on useita turvatekijöitä, joiden avulla setelin aitouden voi tarkastaa. (Kuva EKP)

Jos on epävarma, seteliä kannattaa verrata sellaiseen, jonka tietää olevan aito.

VÄÄRENNÖKSET Suomessa setelikierrosta löydettiin vuoden 2020 aikana 1 496 euroseteliväärennöstä. Määrä on kasvanut, mutta on edelleen muuhun euroalueeseen verrattuna vähäinen.

– Kierrosta löytyneiden euroseteliväärennösten määrä on kasvanut edellisvuoteen nähden, mutta lukumäärä on edelleen maltillinen, sanoo seteliasiantuntija Olli Vehmas Suomen Pankista.

Suomessa kierrossa olleiden setelien joukosta löydettiin eniten 20 euron väärennöksiä, niitä oli yhteensä 629. Seuraavaksi eniten oli 10 euron väärennöksiä eli 410, ja 50 euron väärennöksiä oli 358.

– Väärennösten havaitseminen on helppoa ja nopeaa opettelemalla setelin turvatekijät ja tarkistamalla ne aina seteleitä käsiteltäessä, Vehmas kertoo.

Väärennöksiä ehkäistään uudella eurosetelisarjalla, jonka viimeisimmät, arvoltaan 100 ja 200 euron setelit laskettiin liikkeeseen 2019. Muut seteliarvot on uusittu jo aiemmin. Setelien turvatekijöissä on käytetty uusinta tekniikkaa, jonka ansiosta seteleitä on entistäkin vaikeampi väärentää.

Euroseteleissä on useita turvatekijöitä, joiden avulla setelin aitouden voi tarkastaa. Tarkastuksessa voi käyttää yksinkertaisia testejä: tunnustele setelin painatusta, katso seteliä valoa vasten ja kallistele seteliä. Jos on epävarma yksittäisen setelin aitoudesta, väärennökseksi epäilemäänsä seteliä kannattaa verrata sellaiseen, jonka tietää olevan aito.

Ohjeita ja oppaita setelin aitouden tarkastamiseen löytyy Suomen Pankin verkkosivuilta.

Lue myös: Lapset ovat yrittäneet maksaa kaupassa leikkirahalla – seteli on saatu muutamaa vuotta vanhemmalta kaverilta

Kommentoi Facebookissa