Ville Peltonen uudesta haasteestaan – ”Mä peräänkuulutan sellaista kovuutta”

Jääkiekkolegenda Ville Peltonen toimii HIFK:n päävalmentajana

Jääkiekkolegenda Ville Peltonen toimii HIFK:n päävalmentajana. (Kuva AOP)

Ville Peltonen allekirjoitti sopimuksen HIFK:n päävalmentajuudesta pitkien neuvottelujen ja keskustelujen päätteeksi.

JÄÄKIEKKO HIFK vahvisti maanantaina odotetun uutisen. Jääkiekkolegenda Ville Peltonen on nimetty seuran uudeksi päävalmentajaksi kolmevuotisella sopimuksella.

Peltosen siirtymisestä HIFK:n päävalmentajaksi uutisoitiin useammassa eri lähteessä jo kuukausia sitten. Peltosen mukaan neuvottelut seuran kanssa alkoivat jo viime syksynä.

– Kontaktia tuli ensi kertaa jossain vaiheessa loppusyksyä ja sitten neuvotteluja käytiin aika paljon siinä joulukuun aikaan. Kun sitten päästiin eteenpäin, niin pystyttiin aloittamaan Tobiaksen (urheilujohtaja Salmelainen) kanssa haastattelut tämän tiimin kanssa. Tämä on ollut aika erikoinen vuosi monellakin tapaa, mutta kyllä tätä juttua on päästy tässä kevään aikana viemään eteenpäin ja aika huolellisesti ja aikaa vieden, Peltonen sanoi Sport Contentille.

Peltosen mukaan neuvottelut olivat pitkät. Asioita puntaroitiin huolella.

– Neuvottelut olivat pitkät ja keskustelut myös. Itselleni jäi ainakin todella hyvä maku niistä neuvotteluista, eikä ollut mitään epäselvää enää mihinkään suuntaan. Pidin itse siitä tavasta, miten neuvottelut etenivät huolellisesti ja rauhassa. Aika pitkään siinä meni, Peltonen taustoitti.

Peltonen, 48, oli edellisen kerran HIFK:n organisaatiossa mukana kaudella 2015-2016. Silloin hän toimi junioripuolella. Sen jälkeen Peltonen suuntasi kohti Keski-Eurooppaa ja valmensi siellä SC Berniä ja Lausannea. Peltonen on silti seurannut tarkasti suomalaista jääkiekkoa.

– Kyllä olen seurannut suomalaista kiekkoa aika tarkkaankin. En tietenkään niin hyvin kuin jos olisin ollut Suomessa. Kokemusta on tietenkin karttunut paljon. On ollut hyviä omia jaksoja Bernissä ja Lausannessa, Peltonen kertoi.

– Tykkään siitä suunnasta, mihin peli on Suomessa mennyt. Nuoria pelaajia on paljon ja osa heistä on todella hyviä. Olen heitä nähnyt ja uskon, että Suomesta on tulossa niin paljon laadukkaita pelaajia ja pidän sitä erittäin hyvänä asiana, Peltonen jatkoi.

Peltosen mukaan SM-liigan finaaleissa nähtiin jo Suomen pelaajatuotannon taso, mutta se oli Peltosen mukaan hyvä osoitus myös organisaatioiden osaamisesta.

– Hyvänä esimerkkinä nyt nämä SM-liigan finalistit. Lukolle onnittelut. Lukossa ja TPS:ssä näkyi pitkäjänteisen työn merkitys myös siellä junioreiden puolella. Myös IFK:lla on mielestäni vahva pohja, jonka päälle on hyvä rakentaa. Pikelle ja Tobbarille iso kiitos. Hyvää työtä on tehty IFK:ssa myös, vaikka varmasti jäi kismittämään tämä viimeinen pätkä. Siihen voi lähteä hyvin rakentamaan ja paljon hyvää oli IFK:ssa pelissä kyllä tänä keväänä, Peltonen kehui edeltäjäänsä Jarno Pikkaraista, jonka pesti päättyi tänä keväänä pronssiin.

Peltonen puhuu mielellään kokonaiskuvasta. Hänen mielestään IFK:n pitää kehittyä organisaationa niin, että seuran sisältä kasvaa koko ajan uusia pelaajia Liiga-joukkueen tarpeisiin. Tässä olennainen palanen on Kimmo Kuhta, joka tuntee seuran nuoret pelaajat hyvin. Kuhta kävi koko polun seuran C-junioreista aina A:han asti valmentajana.

– Hän on mukana meidän arjessa. Hän on varmasti alkuviikon aina liigajoukkueen mukana osittain ja sitten tuolla meidän akatemian puolella. Saattaa olla myös muita työtehtäviä esimerkiksi meidän sopimuspelaajan kanssa, joka ei pelaa meillä, mutta pelaa vaikka Mestiksessä, Peltonen kertoi.

Tobias Salmelaisen mukaan tässä on yksi iso ydin. Seurojen vaatimukset kasvavat koko ajan ja oma juniorityö on oltava riittävän laadukasta.

– Yksi iso asia nykypäivän jääkiekossa on se, että pelaajia pystytään paremmin kehittämään sisäiseen kasvuun. Vaatimukset seuroille kasvaa koko ajan ja me halutaan olla tässäkin parhaimpia. Kibe on päässyt kasvamaan itse seuran sisällä ja näkemään meidän nuoria pelaajia. Hän on täydellinen lisä tähän rooliin tällä hetkellä, Salmelainen sanoi.

HIFK:n tavoitteena olla Liigan kestomenestyjä

Jääkiekon SM-liigassa on viime vuosina nähty pitkäjänteisen työn merkitys. Tappara ja Kärpät ovat olleet tässä suhteessa mallioppilaita, kuten myös tämän kevään mestari Rauman Lukko. Pekka Virran projekti kesti Lukossa neljä vuotta, kunnes huipentui mestaruuteen.

HIFK on ollut viisi kertaa putkeen SM-liigan välierissä, mutta voittanut tuona aikana vain kaksi pronssia ja yhden hopean. HIFK:n edellisestä mestaruudesta tuli kuluneeksi tänä keväänä 10 vuotta. Sen mestarijoukkueen kapteeni oli Ville Peltonen. Miten IFK:n taso saadaan nousemaan kestomenestyjäksi?

– No ei ainakaan millään poppaskonsteilla. Mä peräänkuulutan sellaista kovuutta. IFK:n pitää ehdottomasti olla kova, mutta ennen kaikkea henkistä kovuutta. Uskon sellaiseen kilpailuun, missä se kilpailu on iso osa sitä kasvua vahvemmaksi. Kun puhutaan jääkiekosta ja voittamisesta, niin siinä tulee sellainen hetkessä läsnäolemisen taito, mistä kumpuaa sitten rohkeutta, ettei ajatukset lähde harhailemaan. Siinä täytyy olla sellaista rohkeutta, että haastaa itseään epämukavuuksista huolimatta ja sitten tullaan siihen tärkeimpään eli sitkeyttä vaaditaan, että sitä jaksaa tehdä päivittäin. Ei mikään parane, ellei sitä tee toistuvasti ja harjoittele. Silloin siitä työkaluboksista voi löytyä se oikea työkalu, kun on tiukka paikka.

– Mun täytyy sanoa, että kaikille meille on selvää, että vain voittajat muistetaan, mutta IFK on ollut viitenä viimeisenä kautena semifinaaleissa. Mikään ei ole tae mistään, mutta ne ovat olleet tiukkoja sarjoja ja tiukkoja paikkoja. Mä itse uskon siihen, että se löytyy sieltä arjesta. Ensisijaisesti kuitenkin sieltä henkiseltä puolelta, mikä tarkoittaa myös sitä, että kaikki muukin pitää olla kunnossa. Neljän joukkoon pääsee usein joukkue, jolla on monet asiat kunnossa.

– Jos mietitään vaikka Tapparaa ja Kärppiä ja nyt sitten Lukkoa, joka teki pitkäjäntäisesti töitä. Siitä on ollut nyt paljon puhetta ja ihan ansaitusti, Peltonen mietti.

Pelillisiin asioihin ei vielä mennä

Ville Peltosen tuntevat lähes kaikki jääkiekon ystävät. Ville oli pelaajaurallaan voittajatyyppi, joka ei jättänyt mitään hommaa puolitiehen. Valmentajana hän on kuitenkin vielä verrattain kokematon, eikä hänen pelistään vielä Suomessa paljoa tiedetä. Millaista jääkiekkoa Ville Peltosen IFK pelaa?

– Kyllä me tullaan pelaamaan hyvää puolustus- ja hyökkäyspeliä. Mä haluan tässä kohtaa pitäytyä vielä enemmän näissä arvoissa ja tehdään niitä enemmän peliin liittyviä juttuja vaikka sitten syksyllä. Meillä on paljon hyviä pelaajia. Me halutaan muodostaa siitä tiivis joukkue ja haastaa itseämme sitten joka päivä. Mä uskon, että pelaamme sellaista peliä, missä HIFK:n arvot ja tunne siihen joukkueeseen näkyy ja ifklaiset ihmiset tuntevat sen omakseen. Mä uskon, että sielläkin puolella me voidaan vielä petrata. Toivottavasti saataisiin syksyllä jo katsojiakin halliin. Mutta pelillisiin asioihin voidaan palata sitten syksyllä, Peltonen linjasi.

Haastattelu Ville Hirvonen

Lue myös: Lukon Pekka Virta nousi pilkan keskeltä suureksi valmentajaksi

Kommentoi Facebookissa