Lukon Pekka Virta nousi pilkan keskeltä suureksi valmentajaksi

Pekka Virta valmensi Rauman Lukon 2021 Suomen mestariksi

Pekka Virta valmensi Rauman Lukon 2021 Suomen mestariksi. (Kuva AOP)

Rauman Lukon Suomen mestariksi valmentanut Pekka Virta rakensi tällä kaudella ylivoimaisen joukkueen ja antoi myös karun todisteen koronaviruksen vakavuudesta.

JÄÄKIEKKO Rauman Lukko oli SM-liigan kaudella 2020-2021 suorastaan ylivoimainen joukkue. Se voitti runkosarjan selvällä erolla ja jyräsi pudotuspeleissä Suomen mestaruuteen voitettuaan 11 playoff-ottelustaan yhdeksän.

Finaalisarjassa vastassa ollut TPS voitti Lukon ensimmäisessä finaaliottelussa. Lukko hallitsi sitäkin peliä, mutta TPS:n kliininen viimeistely sekä loistava maalivahtipeli aiheuttivat raumalaisille tappion.

Toisesta finaaliottelusta eteenpäin TPS ei löytänyt enää niitä kuuluisia avaimia Lukon kaatoon. Lukko suorastaan jyräsi. Viimeisen ottelun 6-2 -lukemat kuvastivat tasoeroa.

Lukko voitti ensimmäisen mestaruutensa 58 vuoteen. Edellisen kerran se oli ollut finaaleissa 1988, jolloin hävisi Tapparalle.

Lukko juhlii pitkän tauon jälkeen, mutta yllätyksenä Lukon mestaruutta ei voi pitää. Itse asiassa Lukko tähän kauteen suurimpana suosikkina.

Kultajuhlat Raumalla olisivat voineet olla totta jo vuosi sitten, ellei koronapandemia olisi keskeyttänyt kautta. Lukko oli ollut keväällä 2020 runkosarjan lopulla kovassa iskussa.

Lukko on Suomen olosuhteissa rahakas organisaatio. Joukkueella oli riveissään useita kovan luokan pelaajia, joista oli hyvä rakentaa SM-liigatason huippujoukkue.

Pekka Virran johtama valmennustiimi onnistui hyvistä rakennuspalikoistaan rakentamaan loistavan kokonaisuuden. Lukolle ei löytynyt pysäyttäjää.

Virta, 52, ehti valmentaa SM-liigassa syksystä 2006 asti ennen kuin voitti nyt viimein Suomen mestaruuden. KalPassa hän saavutti ensin hyviä tuloksia, mutta 2010-luvun alkuvuosina pestit TPS:ssä ja Ässissä menivät penkin alle.

Virta palasi 2014 KalPaan ja pystyi pitkäjänteisellä työllä johdattamaan kuopiolaisseuran 2017 SM-hopealle. Silloin kyse oli tuhkimotarinasta.

Lukon mestaruus ei ollut tuhkimotarina. Virta pystyi viemään mestaruuteen sarjan huippujoukkueen.

Vuosien varrella Virta on saanut kestää ivailua ja median besserwissereiden arvostelua. Hän ei ole epäröinyt vastata kaikkitietäville median edustajille samalla mitalla takaisin.

Virtaa on arvosteltu siitäkin, että hän on arvostellut mediaa tai käynyt julkista väittelyä sosiaalisessa mediassa fanien kanssa. Kysymys kuuluukin, miksi Virta ei saisi puolustautua, kun kritiikkiä tulee?

Koko jääkiekkotuote saisi piristystä, jos valmentajat eivät olisi median lausuntoautomaatteja. Vapaassa maassa median edustajienkin asiantuntemusta tulee kritisoida. Virta on ollut tällä saralla piristävä poikkeus.

Tietysti urheilussa tulostaso on armoton mittari arvioimaan sitä, onko joku hyvä vai huono. Virralla oli monta huonoa vuotta ja kritiikki oli perusteltua. Välillä häneen kohdistunut arvostelu meni kuitenkin överiksi.

Viimeisen viiden vuoden aikana Virta on valmentajana suuruutensa todistanut. Viime vuosina hän on ollut taktisella puolella vastustajiaan edellä, kuten tuloksetkin osoittavat.

Tällä kaudella Virta ei ollut julkisuudessa pelkästään urheilun takia. Hän antoi kasvot koronaviruksen vaaroille.

Koronavirus saattoi viedä Virralta yhden Suomen mestaruuden, mutta vähällä oli, ettei se vienyt Virralta henkeä. Helmikuun alussa Virta joutui koronan takia Turun yliopistolliseen keskussairaalaan, jossa vietti 27 päivää teho-osastolla.

Paluun aitoon Virta teki vasta finaaleissa. Hänellä oli mukanaan lisähappilaite. Julkisuudessa Virta teki selväksi, kuinka vaarallisesta taudista on kyse. Virta säilytti henkensä ja voitti Suomen mestaruuden.

– Helpottunut olo tietenkin. Ei saatu sössittyä tätä. Enkä itsekään saanut sössittyä tätä, hän sanoi ratkaisevan finaalin jälkeen C Moren haastattelussa.

Virran neljän vuoden työ Lukossa päättyi mestaruuteen. Seuraavaksi hän siirtyy Lappeenrantaan SaiPan valmentajaksi.

Lukolla on jatkossa menestyspaineita. Se on Suomen rahakkaimpia jääkiekko-organisaatioita, jolta odotetaan lisääkin mestaruuksia. Virta jätti Raumalle riman todella korkealle.

Virta on Lukon puhutuin Suomen mestari. Pelaajat ovat jääneet julkisuudessa vähemmälle.

Virran valmennustiimi on saanut viime vuosina monista pelaajista enemmän irti. Tällä kaudella hyvä esimerkki oli hyökkääjä Eetu Koivistoinen, joka valittiin SM-liigan pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Toinen joukkueen merkittävä tukipilari, isokokoinen ruotsalaispuolustaja Robin Press oli SM-liigatasolle suorastaan liian hyvä. Hänestä saatiin irti uusia ulottuvuuksia.

Suomen ikimuistoisesta vuoden 2016 kotikisojen nuorten maailmanmestaruusjoukkueesta Lukossa oli kolme pelaajaa. Hyökkääjät Aleksi Saarela ja Sebastian Repo sekä puolustaja Vili Saarijärvi eivät onnistuneet tekemään läpimurtoaan NHL:ssä, mutta Lukossa he olivat tällä kaudella SM-liigan eliittiä.

Kolmikolla on ikänsä puolesta vielä hyvä sauma yrittää NHL-uraa uudestaan. Kenties Virran opit ovat tuoneet uutta itseluottamusta, jolla potentiaalia voisi vielä hyödyntää.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Rauman Lukko voitti Suomen mestaruuden – 58 vuoden odotus ohi

Kommentoi Facebookissa