Villisikalauma jätettiin heitteille – ”Ei auta mennä pyörimään joukkoon niin kuin tavallisen sian kanssa”

Syyttäjän mukaan villisika on hankala tarhattava ja niiden ruokkimisessa on omat haasteensa. (Kuvituskuva Fotolia)

Villisikafarmia pitänyt pariskunta sai syytteen eläinsuojelurikoksesta.

ELÄINSUOJELU Pirkanmaalaiselle pariskunnalle on luettu syyte eläinsuojelurikoksesta. Syytteen mukaan pariskunta oli elättänyt isoa villisikalaumaa kurjissa oloissa. Valvontaeläinlääkärin tarkastuksen jälkeen villisiat ammuttiin.

Nyt jo eronnut pariskunta piti villisikafarmia pohjoisella Pirkanmaalla. Laumassa oli parikymmentä villisikaa. Lisäksi tiluksilla oli lampaita ja hanhia. Syytteen mukaan eläimet jäivät hoitoa ja ravintoa vaille, ja muutenkin niitä kohdeltiin eläinsuojelulailla annettujen säädösten vastaisesti.

– Eläimille on aiheutettu tarpeetonta kärsimystä, kipua tai tuskaa, sanoo syyttäjä.

Osa villisioista oli aliravittuja, osa laihoja. Puhdasta juomavettä niillä ei ollut. Villisioilla oli yksi lahoamistilassa ollut sääsuoja, johon kaikki eläimet eivät edes mahtuneet. Lampaita pidettiin talvisin ulkona ympäri vuorokauden. Villisikojen ja lampaiden sisäsiittoisuutta ei estetty.

Villisikafarmia pitänyt pariskunta ei asunut koko aikaa tiluksilla, missä eläimiä pidettiin. Syyttäjän mukaan villisika on hankala tarhattava. Niiden ruokkimisessa on omat haasteensa, ja ilmeisesti ruokinta jäi usein hoitamatta.

– Villisika on sen verran ärhäkkä eläin, ettei auta mennä pyörimään niiden joukkoon niin kuin tavallisen sian kanssa voi menetellä. Ruokintakin pitää tehdä aidan yli, kertoo syyttäjä Jari Kukko.

Valvontaeläinlääkäri teki tiluksilla tarkastuskäynnin ja määräsi villisiat lopetettavaksi enempien kärsimysten välttämiseksi. Seuraavana päivänä villisiat ammuttiin.

Syyttäjä vaatii pariskunnalle eläinsuojelurikoksesta tuntuvaa sakkorangaistusta sekä vähintään kolmen vuoden eläintenpitokieltoa ainakin tuotantoeläinten osalta. Käräjien tuomio annetaan maaliskuun alkupuolella.

Lue myös: Perhettä epäillään törkeästä eläinsuojelurikoksesta – ”Kymmenet eläimet kuolivat navettaan”

Kommentoi Facebookissa