Viro juhlii – Ott Tänak on ralliautoilun maailmanmestari

Ott Tänak voitti 2019 rallin maailmanmestaruuden.

Ott Tänak voitti 2019 rallin maailmanmestaruuden. (Kuva AOP)

Ott Tänakista tuli historian ensimmäinen virolainen rallin maailmanmestari.

RALLI Rallin maailmanmestaruus ratkesi kaudella 2019 jo toiseksi viimeisessä osakilpailussa. Toyotan virolaisajaja Ott Tänak ajoi Katalonian rallissa toiseksi ja nappaasi supererikoiskokeen voitollaan vielä viisi lisäpistettä.

Tänakille 23 pisteen potti Katalonian rallista riitti maailmanmestaruuden varmistamiseen jo ennen kauden päättävää Australian MM-rallia.

– Tuntuu hyvältä. Tänä viikonloppuna kokemaani painetta on vaikea kuvailla. Se oli seuraavalla tasolla. Hallitsin sen kuitenkin ja saavutin elämäni tavoitteen. Kun olet tehnyt sen, on sitä vaikea kuvailla, Tänak sanoi WRC:n tv-haastattelussa.

Äiti antoi lauantai-iltana ohjeita pojalleen.

– En halunnut ottaa riskejä, mutta äitini sanoi, että jos haluan voittaa jotain, pitää se toteuttaa. Minun piti vain tehdä se, Tänak paljasti.

Belgialainen Hyundai-kuski Thierry Neuville ajoi Katalonian rallin voittoon. Neuvillen espanjalainen tallikaveri Dani Sordo ajoi kolmanneksi, joten Hyundai vahvisti asemaan merkkimestaruuspisteiden kärjessä.

Tänakin työnantaja Toyota on Australian rallissa kovan haasteen edessä. Tallin pitää merkkimestaruuteen mieliäkseen napata Australiasta useampi kärkisija.

Suomalaisittain Katalonian ralli oli vaatimaton, kuten on ollut koko kausikin. Toyotan Jari-Matti Latvala oli tuloksissa viides ja supererikoiskokeella Ford-autollaan penkkaan ajanut Teemu Suninen seitsemäs. Citroenin Esapekka Lappi keskeytti perjantaina tekniseen vikaan.

– Aloitin aika hitaasti ja paine oli aika kova Walesin onnettomuuden jälkeen. Vaikka ajoin supererikoiskokeella rauhallisesti, oli aika melko hyvä. Minun pitäisi varmaan rauhoittua, Latvala sanoi WRC:lle.

Parisuhdekohujen murjomalla ja pahasti alisuorittaneella Latvalalla ei ole ensi kaudeksi sopimusta. Toyotan tilanne sopimusrintamalla on muutenkin epäselvä, sillä Tänakin on uutisoitu siirtyvän Hyundaille

Hyundai ja Toyota eivät ole vahvistaneet Tänakin sopimusuutista. Sopimuksen vuotanutta lähdettä pidetään kuitenkin luotettavana.

Tänak, 32, on tämän hetken nopein kuski, joten hänellä on ollut varaa vaatia useamman miljoonan euron vuosipalkkaa. Hyundai näyttää voittaneen Toyotan tarjouskilpailussa.

Tänak on historian ensimmäinen virolainen rallin maailmanmestari. Hän katkaisi ranskalaisajajien 2004 alkaneen mestaruusputken. Sebastien Loeb voitti yhdeksän mestaruutta 2004-12 ja Sebastien Ogier kuusi mestaruutta 2013-18.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Maisa Torppa ja verottaja kummittelevat taustalla – Jari-Matti Latvala yrittää keskittyä

 

Katalonian MM-rallin lopputulokset

1. Thierry Neuville Hyundai 3.07.39,6
2. Ott Tänak Toyota +17,2
3. Dani Sordo Hyundai +17,6
4. Sebastien Loeb Hyundai +53,9
5. Jari-Matti Latvala Toyota +1.00,2
6. Elfyn Evans Ford +1.14,2
7. Teemu Suninen Ford +1.47,6
8. Sebastien Ogier Citroen +4.20,5

Kommentoi Facebookissa