Maisa Torppa ja verottaja kummittelevat taustalla – Jari-Matti Latvala yrittää keskittyä

Jari-Matti Latvalan kausi 2019 eteni tuskaisissa merkeissä. (Kuva AOP)

Jari-Matti Latvalan kausi 2019 eteni tuskaisissa merkeissä. (Kuva AOP)

Jari-Matti Latvala yrittää keskittyä Katalonian ralliin Maisa Torppa-kohun keskellä.

RALLI Rallin maailmanmestaruus voi ratketa perjantaina alkavassa Katalonian MM-rallissa, mutta Suomessa se vaikuttaa rallin osalta sivuseikalta. Enemmän puhuttaa Jari-Matti Latvalan ja Suomen turhimmaksi julkkikseksikin haukutun Maisa Torpan parisuhdekriisi.

Walesissa lokakuun alussa ajetussa edellisessä MM-rallissa Latvala ajoi ulos. Maisa Torpan väitetty salasuhde puhutti Walesin viikonloppuna ja moinen luonnollisesti vaikutti Latvalan keskittymiseen. Kisan jälkeen Latvala vahvisti, että häät Torpan kanssa on peruttu.

Kataloniassa Latvala on jälleen saanut kommentoida yksityiselämänsä kiemuroita. Siinä sivussa pitäisi myös kilpailla ja antaa hyvin tärkeitä näyttöjä sopimusneuvotteluihin.

Latvalan ura MM-sarjassa uhkaa päättyä. Hänen sopimuksensa Toyotan kanssa kattaa Katalonian rallin jälkeen enää marraskuussa Australiassa ajettavan kauden päätöskisan.

Toyota ei ole vahvistanut ensi kauden ajajiaan. Huhujen mukaan kolmikko olisi Ott Tänak, Kalle Rovanperä ja Kris Meeke tai Latvala. Parhaillaan Toyota punnitsee Latvalan ja Meeken vahvuuksia.

Latvalan nopeus tiedetään. Ongelmana onkin hänen paineensietokykynsä, joka tunnetusti ei ole hänen vahvimpia puoliaan. Toyotan valinnoissa case Maisa Torppa ei ole mikään lieventävä asianhaara.

Latvalan päätä vaivaavat myös veroepäselvyydet. Armottomuudestaan tunnettu Suomen verohallinto selvittää, onko Latvala verovelvollinen Suomeen.

Latvala on kirjoilla Monacossa. Suomessa kuitenkin tulkitaan, että verot pitää maksaa Suomeen, jos Suomessa viettää vuoden aikana yli kuusi kuukautta.

Jos Latvalan ura päättyy MM-sarjassa tähän kauteen, on siitä turha syyttää Torppaa tai verottajaa. Ammattilaisurheilija on itse vastuussa suoriutumisistaan ja häiritsevien taustatekijöiden selättämisistä.

Kun Suomessa päivitellään Jari-Matin ja Maisan suhdekriisiä, jännitetään Virossa maailmanmestaruustaistoa. Ott Tänakilla on Kataloniassa mahdollisuus maailmanmestaruutensa varmistamiseen.

Tänak johtaa MM-sarjassa toisena olevaa Sebastien Ogieria 28 pisteellä. Kolmantena oleva Thierry Neuville on jäänyt Tänakista 41 pistettä. Tänak on maailmanmestari, jos kerää Kataloniasta kolme pistettä Ogieria enemmän. Neuville saisi kerätä korkeintaan kymmenen pistettä Tänakia enemmän.

Tänak on vahvasti tyrkyllä rallihistorian ensimmäiseksi virolaiseksi maailmanmestariksi. Tänakin mestaruus olisi samalla Viron suurin urheilusaavutus 11 vuoteen. Olympiakultaa Virossa on viimeksi juhlittu 2008, kun Gerd Kanter voitti kiekonheiton kultaa Pekingissä.

Viro itsenäistyi uudelleen 1991, mutta MM-rallin järjestävässä Kataloniassa itsenäisyydestä vain haaveillaan Espanjan laitettua kapuloita kunnolla rattaisiin. Toisin kuin esimerkiksi Skotlanti, ei Katalonia saa edes osallistua omalla maajoukkueellaan kansainvälisiin jalkapalloturnauksiin.

Suomessa Viron ja muiden Baltian maiden itsenäisyys sai kolmisenkymmentä vuotta sitten varauksetonta kannatusta. Jostain syystä Katalonian itsenäisyyteen suhtaudutaan Suomessa myös kriittisesti, vaikka Katalonialla olisi kansakuntana sama oikeus itsenäistyä kuin esimerkiksi Suomella oli 102 vuotta sitten.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jari-Matti Latvala joutumassa ulos Toyotalta – Kalle Rovanperä tulossa tilalle

Kommentoi Facebookissa