Viron ja Venäjän kansalaisia vaaditaan vangittavaksi rahanpesujutussa – puoli miljoonaa löytyi muovipusseissa

Vartiolaiva Turva antoi tukea Keskusrikospoliisin iskulle Turun saaristossa.

Vartiolaiva Turva antoi tukea Keskusrikospoliisin iskulle Turun saaristossa. (Kuva Poliisi)

Keskusrikospoliisi toimitti vangitsemisvaatimukset oikeudelle talousrikosepäilyyn liittyen.

RAHANPESU Kahta viime viikonloppuna kiinniotettua ja pidätettyä henkilöä vaaditaan vangittaviksi Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Keskusrikospoliisi toimitti vangitsemisvaatimukset oikeudelle tänään iltapäivällä.

Henkilöitä vaaditaan vangittaviksi epäiltyinä törkeästä rahanpesusta ja törkeästä veropetoksesta syytä epäillä -perusteella. Henkilöt ovat tutkinnan kohteena olevan yrityksen työntekijöitä. Toinen heistä on Viron ja toinen Venäjän kansalainen.

Talousrikostutkintaan liittyvät laajat kotietsinnät Varsinais-Suomessa saatiin päätökseen eilisiltana. Tutkinta jatkuu kuulusteluilla ja kotietsinnöissä takavarikoidun materiaalin läpikäynnillä.

– Kohteista takavarikoitiin muun muassa asiakirjoja ja tallennusvälineitä niin paljon, että niiden läpikäyminen ja tutkiminen kestävät pitkään, luultavasti vähintään ensi kevään, kertoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Tomi Taskila.

Kotietsintöjä tehtiin viikonlopun aikana yhteensä 17 kohteessa mantereella ja saarissa. Viranomaisyhteistyössä olivat mukana esimerkiksi Rajavartiolaitos ja Lounais-Suomen poliisilaitos, joka vastasi etsintöjen kenttätoiminnan suunnittelusta ja johtamisesta.

– Yhdestä kotietsintäkohteesta on löydetty muovipusseista käteistä rahaa 500 000 euroa, mutta sen käteisen rahan laskenta on vielä kesken, Tomi Taskila tarkensi Ilta-Sanomille.

KRP:n noin sadan työntekijän lisäksi operaatioon osallistui noin 300 henkilöä muista viranomaisorganisaatioista.

– Kotietsintöjen kohteet olivat harvinaisen laajoja ja maantieteellisesti haastavalla alueella saaristossa, mutta sujuva ja monipuolinen viranomaisyhteistyö takasi ison operaation jopa odotettua nopeamman etenemisen. Emme olisi pärjänneet ilman muita, Taskila sanoo.

Kotietsinnät ja kiinniotot liittyvät yhdessä Verohallinnon kanssa tehtävään talousrikostutkintaan, jonka esiselvitysvaihe alkoi puoli vuotta sitten. Tutkintapyynnön KRP sai verottajalta elokuun 2018 lopulla.

Poliisi ei edelleenkään vahvista mediatietoja, että KRP:n iskun kohteena olisi Airiston Helmi Oy. Yhtiössä epäillään pestyn rahaa usean miljoonan euron edestä, ja yrityksen epäillään käyttäneen pimeää työvoimaa kiinteistöjen rakentamisessa. Esitutkinnassa epäillään muun muassa törkeää rahanpesua, törkeää veropetosta ja törkeää työeläkevakuutusmaksupetosta.

Lue myös: Kolmas henkilö kiinni KRP:n suuressa iskussa – kiistelty yhtiö hankki saaria syväväyläreitin varrella

Kommentoi Facebookissa