Viron reformipuolue yllättäen vaalivoittoon – maa voi saada ensimmäisen naisen pääministeriksi

Viron äänikuningatar oli reformipuolueen puheenjohtaja Kaja Kallas yli 20 000 äänellä.

Viron äänikuningatar oli reformipuolueen puheenjohtaja Kaja Kallas yli 20 000 äänellä. (Kuva AOP)

Suurin puolue ei halua parhaiten menestynyttä maahanmuuttokriittistä Ekre-puoluetta hallitukseen.

VIRO Virossa on valittu maan parlamenttiin eli riigikoguun 101 edustajaa. Oppositiossa olleen oikeistoliberaalin reformipuolueen ennustettiin kilpailevan hallitusvastuussa olevan keskustapuolueen kanssa suurimman puolueen asemasta, ja maahanmuuttokriittisen Ekre-puolueen nostavan kannatustaan reilusti.

Reformipuolueesta tuli silti hieman yllättäen vaalien voittaja, kun se sai parlamenttiin 34 paikkaa ja lähes 29 prosenttia äänistä. Keskustapuolue menetti yhden paikan ja se saa 26 paikkaa sekä noin 23 prosentin äänisaaliin.

Viron äänikuningatar oli reformipuolueen puheenjohtaja Kaja Kallas yli 20 000 äänellä. Kallas on myös asianajaja ja Euroopan parlamentin jäsen, hänestä tulee todennäköisesti Viron ensimmäinen naispuolinen pääministeri. Virossa on myös nainen presidenttinä, Kersti Kaljulaid.

Ekre-puolue on puolestaan nyt Viron kolmanneksi suurin parlamenttipuolue, kun se sai 19 paikkaa ja 17,8 prosenttia äänistä, lisäystä on peräti 12 parlamenttipaikkaa. Konservatiivinen Isänmaa-puolue sai 12 paikkaa ja viisi paikkaa menettänyt sosiaalidemokraatit 10 paikkaa. Alle viisi prosenttia äänistä saaneet puolueet jäävät riigikogun ulkopuolelle.

Hallitusneuvottelut eivät ole kuitenkaan helpot.

– Pidämme kaikki mahdollisuudet avoinna, Kaja Kallas sanoi uutistoimisto Reutersille.

Hallitusvastuussa vuosina 1999–2016 ollut reformipuolue on jo kertonut, että se ei halua hallitukseen Ekren kanssa, samoin sosiaalidemokraatit kieltäytyvät yhteistyöstä kyseisen konservatiivisen kansanpuolueen kanssa.

Reformipuolueen ja keskustapuolueen yhteistyö olisi myös poikkeuksellista. Puolueiden suurimmat erot löytyvät verotuksesta sekä suhtautumisesta venäjän- ja vironkieliseen koulutukseen sekä Viron kansalaisuuskokeeseen. Reformipuolue kannattaa tasaveroa, keskusta haluaisi maahan progressiivisen verotuksen.

Ensimmäisenä vaihtoehtona hallituskokoonpanoksi pidetään Postimees-lehden mukaan reformipuolueen, Isänmaa-puolueen sekä sosiaalidemokraattien koalitiota. Viron parlamenttivaalien äänestysprosentti oli 63,1, mutta peräti 40 prosenttia äänistä annettiin etukäteen sähköisesti.

Lue myös: Presidentti Niinistö Viron 100-vuotisjuhlallisuuksissa Tartossa – juhlat jatkuvat vielä kaksi vuotta

Kommentoi Facebookissa