Vladimir Putin voi jatkaa presidenttinä aina vuoteen 2036 asti – Venäjän uusi perustuslaki hyväksyttiin

Vladimir Putinin neljäs presidenttikausi on päättymässä vuonna 2024.

Vladimir Putinin neljäs presidenttikausi on päättymässä vuonna 2024. (Kuva AOP)

Kansainvälisiä vaalitarkkailijoita ei kuitenkaan päästetty seuraamaan äänestämistä.

PUTIN Venäjällä on päättynyt viikon kestänyt äänestys maan perustuslakiuudistuksesta. Kun lähes kaikki äänet oli laskettu aamuyöllä, maan vaalilautakunnan mukaan 78 prosenttia äänestäneistä olisi kannattanut muutosta. Äänestysprosentin kerrotaan olleen 65.

Presidentti Vladimir Putinin ajamissa muutoksissa perustuslaissa on muun muassa nyt määritelty minimipalkka, kirjattu avioliitto naisen ja miehen väliseksi ja asetettu Venäjän laki kaikkien kansainvälisten sopimusten yläpuolelle.

Presidentin kannalta tärkein uudistus on kuitenkin se, että Putin voisi olla presidenttiehdokkaana vielä kaksissa presidentinvaaleissa. Nykyinen neljäs presidenttikausi päättyy vuonna 2024, valtakaudet nollataan ja Putin voisi pysytellä vallassa aina vuoteen 2036 saakka.

Juttuvinkki: Yllättävä ulostulo – Venäjän NHL-tähti kritisoi rajusti Vladimir Putinia

Vladimir Putin ei ole itse kertonut jatkosuunnitelmistaan. Vaalien viralliset tulokset vahvistetaan muutaman päivän kuluessa.

Perustuslakiuudistusten hyväksyminen edellytti, että äänioikeutetuista vähintään 50 prosenttia äänestäisi ja muutokset saisivat enemmistön tuen. Aikaisemmin uudistukset hyväksyttiin alueparlamenteissa, Venäjän parlamentin ala- ja ylähuoneissa sekä perustuslakituomioistuimessa.

Kansainvälisiä vaalitarkkailijoita ei ole kuitenkaan päästetty seuraamaan äänestystä, eri puolilta Venäjää onkin raportoitu erilaisista väärinkäytöksistä ja sadoista vilppiepäilyistä. Näkyvin oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on kritisoinut äänestyksen olleen vain suunnaton valhe.

Lue myös: Vladimir Putin piti puheen valtakunnan tilasta – Venäjän hallitus erosi välittömästi

Kommentoi Facebookissa