Voimakas matalapaine tuo Suomeen myrskypuuskia ja lumisateita – ”Auton ratissa kannattaa olla tarkkana”

Myrskypuuskat saattavat vaikuttaa auton hallittavuuteen, runsaat vesisateet tuoda vesiliirtovaaraa ja kylmeneminen muuttaa tienpinnat nopeasti liukkaiksi.

Myrskypuuskat saattavat vaikuttaa auton hallittavuuteen, runsaat vesisateet tuoda vesiliirtovaaraa ja kylmeneminen muuttaa tienpinnat nopeasti liukkaiksi. (Kuva Fotolia)

Pohjoisessa ajokeli muuttuu lumisateen myötä paikoin jopa erittäin huonoksi.

SÄÄTILA Syvenevä matalapaine liikkuu torstaina Suomen yli itään. Ilmatieteen laitoksen tekemän ennusteen mukaan lounaistuuli voimistuu aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa. Tuuli on puuskissa yleisesti kovimmillaan 17–20 m/s, mistä aiheutuu yksittäisiä tuulivahinkoja.

Torstain voimakkaimmat tuulet osuvat maan keskiosaan. Tuulisin jakso alkaa Satakunnan ja Pohjanmaan rannikolla puolenpäivän aikaan. Tästä voimakkaimmat tuulet liikkuvat päivän mittaan Keski-Suomen maakunnan kautta Pohjois-Karjalaan ja Kainuuseen.

– Tuulisimmalla alueella puuskat ovat 20–25 m/s, läntisimmissä maakunnissa jopa ylikin. Tällaisissa tuulen nopeuksissa vahinkoja muodostuu yleisemmin ja etenkin lännessä sähkökatkokset voivat olla pitkäkestoisempia, toteaa meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitokselta.

Tuuli heikkenee maan länsiosassa torstaina alkuiltaan mennessä, itärajalla vasta myöhään illalla. Matalapaineeseen liittyy myös runsaita sateita, jotka tulevat pohjoisessa osin lumena. Märkää lunta voi kertyä torstaina kapealle vyöhykkeelle Pohjois-Pohjanmaan ja Etelä-Lapin rajalle 10–20 senttimetriä.

Illalla matalapaineen jälkipuolella sää kylmenee nopeasti, ja sateet muuttuvat lumisempaan muotoon myös maan etelä- ja keskiosassa. Perjantaiaamuun mennessä lunta voi kertyä eteläänkin paikoin muutamia senttimetrejä, Pirkanmaalta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla alueella mahdollisesti yli 5 senttimetriä.

Juttuvinkki: Tarkasta talvirenkaat ajoissa – aika ja suola syövät renkaan ominaisuuksia

Ajokeli muuttuu lumisateen myötä pohjoisessa paikoin jopa erittäin huonoksi, ja puihin tarttuva tykkylumi voi aiheuttaa myös sähkökatkoksia. Huonontunut ajokeli kannattaa ottaa huomioon perjantain aamuliikenteessä.

Tieliikennekeskuksesta muistutetaankin, että liikenteessä vaihtelevat kelit lisäävät aina onnettomuusriskiä, jossa ennakoinnilla ja kelien mukaisella ajotavalla pidetään yllä sujuvaa ja turvallista liikennettä.

– Autoilijoille on luvassa nyt vaihtelevia ajokelejä, jossa myrskypuuskat saattavat vaikuttaa auton hallittavuuteen, runsaat vesisateet tuoda vesiliirtovaaraa ja ilmojen kylmeneminen muuttaa jatkossa tienpinnat nopeasti liukkaiksi. Nyt kannattaakin olla auton ratissa tarkkana kelien mukaisesta tilannenopeudesta ja varata matkaan kunnolla aikaa, muistuttaa tieliikennekeskuspäällikkö Sanna Piilinen.

Tieliikennekeskuksesta painotetaan lisäksi riittävien turvavälien merkitystä, joka korostuu etenkin työmatkaliikenteen liikennepiikeissä.

– Ennakointi on aina se paras tapa varautua äkillisiin tilanteisiin tien päällä. Esimerkiksi myrskypuuskien aikana ajoväylää kannattaa tarkkailla edellä ajavaa autoa hiukan pidemmällekin tuulen aiheuttamien tuhojen varalta. Tällöin on helpompi havaita vaikkapa tielle kaatunut puu ja reagoida siihen ajoissa. Pidetään siis liikenteessä peli- ja kelivarat kunnossa, jatkaa Sanna Piilinen.

Myrsky saattaa aiheuttaa häiriöitä myös junaliikenteeseen esimerkiksi kaatuneiden puiden tai sähköratavaurioiden vuoksi.

– Syysmyrsky saattaa aiheuttaa puiden kaatumista radoille, jolloin ne saattavat vahingoittaa rakenteita ja muuta rautatieinfrastruktuuria. Matkustajille tämän kaltaiset häiriöt vaikuttavat junien myöhästymisinä tai korvaavina kuljetuksina. Myrskyn ei kuitenkaan ennusteta olevan Aila-myrskyn kaltainen, kerrotaan Finrailin rataliikennekeskuksesta.

Lue myös: Sääprofeetta ennustaa kuuman kesän jälkeen kovaa talvea – ”Tammikuussa jysähtää tulipalopakkaset”

Kommentoi Facebookissa