Vuoden kaunein sormus valittiin – voiton vei valkokultainen timanttisormus Eva

Voittosormus Eva keräsi äänistä 23 prosenttia. (Kuva Messukeskus)

Maria Karlströmin suunnitteleman sormuksen muotokielen taustalla on yllättävästi peruna.

KORUT Maarianhaminalaisen kultasepän Maria Karlströmin suunnittelema sormus on voittanut Vuoden Kaunein Sormus 2022 -kilpailun. Valkokultainen timanttisormus Eva sai eniten ääniä syksyn aikana järjestetyssä yleisöäänestyksessä. Kilpailun teemana oli Uusi alku.

Voittoisan sormuksen muotokieli syntyi yllättävästä ja arkisuudessaan hauskasta aiheesta: perunasta. Materiaaleina on käytetty 750 ‰ valkokultaa ja timantti 0,53 ct. Näistä elementeistä Maria Karlström tyylitteli sormukseen perunoita ja perunanvarren.

– Idea juontaa juurensa 1700-luvulla eläneestä ruotsalaisesta kreivittärestä ja agrologista Eva Ekebladista, joka keksi, miten perunoista voi tehdä viinaa. Keksintö säästi lukemattomien talonpoikien hengen, sillä sen ansiosta viljaa tarvittiin vähemmän viinan valmistukseen ja sitä jäi enemmän perheen ravinnoksi, kertoo Maria Karlström.

– Keksinnön ansiosta Ekebladista tuli myös Ruotsin tiedeakatemian ensimmäinen naisjäsen. Sormuksella halusin kunnioittaa tätä nerokasta naista.

Maria Karlström työskentelee perustamassaan Guldviva-yrityksessä synnyinseudullaan Ahvenanmaalla, Maarianhaminan merimaisemissa. Työt saavat usein inspiraationsa saaristolaiskulttuurista. Karlström luonnehtii tyyliään ajattomaksi ja pyrkii kertomaan koruillaan tarinoita luonnosta ja ihmisistä.

– Olen erittäin iloinen voitosta. Aion lahjoittaa palkintorahani paikalliselle ruokapankille. Palkintosummalla ostamme perunoita ja jaamme niitä ruoka-apuna perheille, jotka tarvitsevat uuden alun. Näin sekä Eva Ekebladin hyvä työ että Vuoden Kaunein Sormus -kilpailun kaunis teema saavat jatkoa, kertoo Maria Karlström.

Tänä vuonna 15. kertaa järjestetyn kilpailun tarkoituksena on kannustaa suomalaisia käyttämään rohkeasti koruja ja tuoda esiin korujen käytön helppoutta ja monimuotoisuutta. Samalla kilpailu esittelee suurelle yleisölle kotimaista korusuunnittelua ja -valmistusta.

Vuoden Kaunein Sormus -kilpailun järjestävät vuosittain yhteistyössä I love me –messut ja Häät-media. Kilpailuun ilmoitettiin tänä vuonna 55 sormusta, joiden joukosta esiraati valitsi 10 finalistia yleisöäänestykseen. Yleisöäänestyksessä annettiin kaiken kaikkiaan 7194 ääntä. Voittosormus Eva keräsi äänistä 23 prosenttia.

Lue myös: Björn Weckströmiltä korunäyttely – esillä läpileikkaus urasta korutaiteilijana

Kommentoi Facebookissa