Björn Weckströmiltä korunäyttely – esillä läpileikkaus urasta korutaiteilijana

Björn Weckström tarkastelee omaa matkaansa avoimesti ja lempeällä katseella omaelämäkerrassa ”Myyttien muotoilija”. (Kuva Ilkka Mattila/ Bazar)

Näyttelyssä on esillä niin uniikkeja koruja, kuin myös Lapponialle suunniteltuja klassikoita.

NÄYTTELY Ainutlaatuinen kokonaisuus professori Björn Weckströmin töistä avautuu Suomen kello- ja korumuseo Kruunussa, jossa on esillä lähemmäs 200 korua. Ensimmäistä kertaa esillä on Weckströmin koruja hänen koko uransa ajalta.

Björn Weckström on ollut edelläkävijä ja omalla työllään jättänyt lähtemättömän jäljen suomalaiseen koruhistoriaan. Näyttely valottaa taiteilija, professori Björn Weckströmin korusuunnittelun taustoja. Se on katsaus siihen, kuinka hän nosti korun veistotaiteen rinnalle. Weckström valmistui kultaseppäkoulusta vuonna 1956 ja kaksi vuotta myöhemmin hän perusti oman gallerian Helsinkiin.

Weckströmin korut keskustelevat yhteiskunnan ilmiöiden kanssa, ne ovat taiturimaisia materiaalin käsittelyltään ja yhdistelmiltään. Muotokieli on tunnistettavaa ja voimallista, kaikki hänen korutaiteensa tunnusmerkit olivat uutta 1960-luvulla. Weckström rikkoi vahvan konvention kullan pinnan käsittelyssä ja toimi määrätietoisesti rohkeana, uutta luovana ja visionäärisenä suunnittelijana, joka ryhtyi nimeämään korujaan kuten teoksia nimetään.

Näyttelyssä on esillä niin uniikkeja koruja, kuin myös Weckströmin Lapponialle suunniteltuja klassikoita. Näyttelyn varhaisin työ on Björn Weckströmin kisällintyö vuodelta 1956 ja uusin koru on Weckströmin Kalevala Korun Lapponia-brändille suunniteltu Kultarailo vuodelta 2020.

Esillä on myös Kukkivan muurin yksi ensimmäisistä versioista. Weckström tuli tunnetuksi maailmalla teoksesta, joka voitti Rio de Janeiron 400-vuotiskorusunnittelukilpailun vuonna 1965.

Näyttely valottaa Björn Weckströmin näkemystä korusta, hänen muotokieltään sekä vaikutusta tämän päivän korusuunnittelijoihin. Björn Weckström on palkittu Pro Finlandia -mitalilla vuonna 1971 ja Kaj Franck -muotoilupalkinnolla 2013. Vuonna 2023 Weckströmille tulee täyteen 60 vuotta korusuunnittelua.

  • Koru kuin veistos – Björn Weckströmin koruja 2.11.2022–26.3.2023. Suomen kello- ja korumuseo Kruunu

Lue myös: Kiasman ensi vuoden suurpanostus on Tom of Finland – laaja katsaus taiteeseen ja elämään

Kommentoi Facebookissa