Vuoden Kokki -voittaja tulee Michelin-tähden ravintolasta Ruotsista

Mattias Åhman sekä Ronny Malmberg hymyilevät helpottuneesti, kun parhaiden ravintola-ammattilaisten valinta julkistettiin.

Mattias Åhman sekä Ronny Malmberg hymyilevät helpottuneesti, kun maamme parhaiden ravintola-ammattilaisten valinta julkistettiin. (Kuva ELO)

Sekä Vuoden Kokki että Vuoden Tarjoilija 2017 -parhaat valittiin Peurungassa.

RUOKA Ravintola Bhogassa työskentelevä Mattias Åhman vastaanotti kirkkaimman mitalin ja Vuoden Kokki 2017 -tittelin, Vuoden Tarjoilija 2017 -voittajaksi kruunattiin ravintola Farangista Ronny Malmberg, kun kyseisten kilpailujen finaalit käytiin Peurungan Rafla 2017 -messujen yhteydessä.

Kovatasoisessa kokkikilpailussa toiseksi sijoittui Teemu Boman ravintola Finnjävelistä ja kolmanneksi Ville Korhonen ravintola Savoysta. Vuoden Tarjoilija -finaalitaistossa toiseksi sijoittui Noora Sipilä ravintola Murusta ja kolmanneksi Heidi Martikainen ravintola Solnasta.

Vuoden Kokki -finalistit valmistivat kaksi lämmintä pääruokaa kahdelletoista hengelle. Tänä vuonna kokkikisaajien piti toteuttaa etukäteen suunniteltujen pääruokien lisäksi yllätystehtävä, jonka raaka-aineet paljastettiin vasta finaalin aattona. Toinen uusi asia oli se, että ylijääneistä ja käyttämättömistä raaka-aineista sakotettiin.

Yllätystehtävän päätuomari Eero Vottonen kertoo, että voittaja oli omaa luokkaansa.

– Annoksissa oli selkein makuprofiili ja ne olivat teknisesti onnistuneita. Pääraaka-ainetta, eli possua oli käytetty innovatiivisesti. Yllätystehtävä oli kaunis ja teknisesti vaativa kasvisannos, Suomen Bocuse D’Or  -edustaja Vottonen perustelee.

Voittajan suoritus oli tasavarma ja ennen kaikkea mieleenpainuva, kastikkeen paahdettu nahka toi hienon maun. Åhmanin toimipaikka Bhoga on Göteborgissa sijaitseva ravintola, joka sai Michelin-tähden vuonna 2014.

– Monet kilpailijoista olivat ensikertalaisia, jotka varmasti yllättyivät kilpailutilanteen hektisyydestä, ennakkotehtävän päätuomarina toiminut Matti Jämsén kertoo.

Vuoden Tarjoilija -kisassa mitattiin monipuolisesti kilpailijoiden teknisiä taitoja, mutta tärkein valintaperuste oli kokonaisvaltaisen palvelukokonaisuuden tuottaminen kutsuvieraille. Finalistien tehtävänä oli valita kokkikilpailijoiden suunnittelemiin annoksiin sopivat juomat. Kilpailijat valmistivat myös alkucocktailit, tarjoilivat kahvit ja avecit sekä pitivät huolta kahdesta viiden hengen pöytäseurueesta tuomareiden arvioidessa suorituksia.

– Voiton ratkaisi se, että Ronny Malmberg pystyi kokonaisvaltaisesti hallitsemaan palveluelämyksen. Tänä vuonna kilpailutehtävät olivat aikataulullisesti erityisen haastavia, kertoo Vuoden Tarjoilija -kilpailun päätuomari Petra Savolainen.

Viinin ja ruoan yhdistämisessä osaaminen erottui selkeästi.

– Tarjoilijat ovat selvästi perehtyneet yhdistelmien rakentamiseen. Myös sillä, miten valinnat perusteltiin asiakkaille, oli suuri merkitys, Savolainen sanoo.

Kommentoi Facebookissa