Vuoden vapaaehtoinen pelastaja valittiin – ”Tuntuu hyvältä, että olen pystynyt auttamaan”

Osmo Tolonen on vuoden vapaaehtoinen pelastaja.

Osmo Tolonen on vuoden vapaaehtoinen pelastaja. (Kuva Vapepa)

Osmo Tolonen on toiminut johtajana onnettomuustilanteissa sekä muissa vaativissa operaatioissa.

PELASTUSTYÖ Iisalmelainen Osmo Tolonen palkitaan Vapaaehtoisen pelastuspalvelun vuoden vapaaehtoisena pelastajana. Tunnustuksen myöntää Vapepan keskustoimikunta. Vuonna 1994 syntynyt Tolonen on nuoresta iästään huolimatta johtanut vapaaehtoisia erilaisissa hälytystehtävissä Savo-Karjalan alueella.

Tolonen on toiminut vapaaehtoisena johtajana onnettomuustilanteissa sekä muissa vaativissa etsinnän, henkisen tuen ja ensihuollon operaatioissa. Hän on ollut SPR:n ja Vapepan valmiustoiminnan vapaaehtoinen vuodesta 2010 lähtien.

Esimerkiksi Kuopion kouluiskussa Tolonen toimi vapaaehtoisten johtajana organisoiden laajaa auttamistyötä.

– Kun hälytys tulee, lähden liikkeelle avoimin mielin. Joskus mietin, mitä kaikkea olenkaan hälytyksillä tehnyt. Tilanteet ovat vaatineet välitöntä toimintaa tai autettavien tukemista. Tuntuu hyvältä, että olen pystynyt auttamaan ja ihmiset ovat saaneet apua, Tolonen sanoo.

Tolonen on kouluttautunut laajasti auttajatehtäviin, ja hän jakaa luontevasti osaamistaan. Hän ennakoi kiinnittämällä vapaaehtoisten huomiota tapahtumiin, jotka saattavat aiheuttaa heille hälytyksen.

Osmo Tolonen on ollut kehittämässä monenlaista ensiapu-, terveys- ja valmiustoimintaa Savo-Karjalan piirissä. Hän myös osallistuu aktiivisesi yhteistyöhön viranomaisten ja muiden toimijoiden kanssa.

Lue myös: Vuoden Palomies haluaa kehittää tieliikennepelastamista – ”Oppien avulla potilas saatiin ulos ajoneuvosta nopeasti”

Maakunnalliset pelastajatunnustukset

Helsinki ja Uusimaa: Anders Blomberg, Espoo

Kaksikielinen kouluttaja on kuluvana vuonna ollut luomassa ja järjestämässä etäkoulutuksia Uudellamaalla ja sen ulkopuolella.

Häme: Jouko Lehtisalo, Nokia

1980-luvulta asti toiminnassa mukana ollut Jouko Lehtisalo on johtanut etsintöjä ja toiminut valmiuspäivystäjänä sekä muonittajana suurissa operaatioissa.

Keski-Suomi: Sari Kivelä, Keuruu

Aktiivinen toiminnan kehittäjä toimi ansiokkaasti myös Palokan senioritalon tulipalon evakuointitehtävissä.

Lappi: Reijo Köngäs, Aulis Salminen, Sippo Nevalainen ja Seppo Vähätaini, Rovaniemi

Ryhmä toimi keväällä 2020 ansiokkaasti Rovaseudun tulva-alueen ikäihmisten kotien suojaamiseksi.

Satakunta: Leena Heino, Sastamala

Henkisen avun ryhmän perustaja ja kantava voima on kuluvana vuonna pelastanut toiminnallaan ihmishenkiä.

Kommentoi Facebookissa