Vuoden Palomies haluaa kehittää tieliikennepelastamista – ”Oppien avulla potilas saatiin ulos ajoneuvosta nopeasti”

Vuoden Palomieheksi valittua Mikko Saastamoista luonnehditaan tieliikennepelastamisen aktiiviseksi kehittäjäksi ja oman tietotaidon jakajaksi.

Vuoden Palomieheksi valittua Mikko Saastamoista luonnehditaan tieliikennepelastamisen aktiiviseksi kehittäjäksi ja oman tietotaidon jakajaksi. (Kuva SPPL)

Mikko Saastamoinen on ollut jalkauttamassa useita tieliikennepelastamista tukevia menetelmiä Suomeen.

PALOMIES Vuoden Palomies -tunnustuksen saajaksi on valittu Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen vuoromestari Mikko Saastamoinen, joka on Suomen edustaja kansainvälisen palo- ja pelastusalan järjestö CTIF:n Extrication & New Technologies -komissiossa. Saastamoinen on myös Suomen Palopäällystöliiton aktiivinen jäsen.

– Olin varmaan vajaan minuutin hiljaa. Menin sanattomaksi, kun kävin läpi mielessäni kunniaa, joka on kohdalleni osunut: ketkä ovat esittäneet palkitsemistani ja niin edelleen… Lopulta sain sanotuksi kiitos, kuvailee vastavalittu Vuoden Palomies Mikko Saastamoinen ensireaktiotaan palkituksi tulemiseen.

Erityisesti tieliikennepelastamiseen perehtynyt Saastamoinen on ollut jalkauttamassa useita tieliikennepelastamista tukevia menetelmiä Suomeen. Hän on ollut mukana myös CTIF:n vuonna 2020 julkistamassa projektissa, joka tähtää pelastustoiminnan turvallisuuden ja tehokkuuden parantamiseen ajoneuvojen käyttövoimatarroituksella.

– On ilo nähdä, että palokunnat ovat ottaneet asian omakseen ja tekevät töitä oman työturvallisuutensa ja kuntalaistensa puolesta, kertoo Mikko Saastamoinen.

Lisäksi Saastamoinen on ollut mukana kouluttajatiimissä, joka on luonut autourheilutapahtumien ensivasteryhmille räätälöidyn koulutuspaketin. Koulutus on kerännyt myös kansainvälistä kiinnostusta.

Juttuvinkki: Kennelliitto palkitsi koronakoirat Kössin, Miinan, E.T:n ja Valon – ”Sankarikoiria aivan omassa luokassaan”

Saastamoisen toiminnassa esille nouseekin kansainvälisiltä kentiltä hankitun ammattitaidon hyödyntäminen omassa työssä ja tietotaidon jakaminen jälleen eteenpäin. Toimintamalli on helppo hahmottaa esimerkin avulla:

– Mieleen nousee liikenneonnettomuus kuutostiellä. Onnettomuustilanteessa oli Volvo kyljellään ja potilas sisässä. Olin ollut juuri ennen tuota onnettomuutta Euroopassa koulutuksessa, ja sieltä saatujen oppien avulla potilas saatiin ulos ajoneuvosta nopeasti, turvallisesti ja ranganmukaisesti, mikä olisi vanhoilla metodeilla ollut haastavaa ja voinut aiheuttaa jopa työturvallisuusriskin.

– Jälkikäteen pyysin lupaa käyttää pelastustoiminnasta otettuja kuvia koulutusmateriaalina. Tuon onnettomuuden esimerkkiä on kerrottu koulutustilaisuuksissa ympäri Suomen, sillä siinä yhdistyvät onnistunut pelastustehtävä ja sen pohjalta luodut koulutusmateriaalit.

Vuoden palomies aikoo jatkaa hyvin viitoitetulla tiellä tieliikennepelastamisen kehittämisen parissa.

– Haluan lisätä tietoisuutta nykypäivän tieliikennepelastamiseen. Lause ”näin olemme aina aikaisemminkin tehneet” ei pidä enää paikkaansa, Saastamoinen kiteyttää.

Vuoden Palomies -tunnustus on jaettu vuodesta 1982 lähtien. Palkinnon saajan valitsee Vuoden Palomies -toimikunta, jossa on edustajat esimerkiksi sisäministeriön pelastusosastolta, Julkisten ja hyvinvointialojen liitosta ja Suomen Palopäällystöliitosta.

Lue myös: Vuoden Poliisiksi vaativien tilanteiden erikoismies – ”Poliisinkin tulee olla valmis, että toimintaamme tutkitaan

Kommentoi Facebookissa