Vuosi vaihtuu leudossa ja tuulisessa säässä – sateista johtuen ajokeli huononee aattona

Uudenvuodenyön aikana länsirannikolta alkaen sää vähitellen selkenee. (Kuvituskuva Fotolia)

Uudenvuodenaattoa vietetään suuressa osassa maata tavanomaista lämpimämmässä säässä.

SÄÄTILA Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan vuodenvaihteessa Lappiin saapuu Ruotsista voimakas matalapaine. Matalapaineeseen liittyvä olomuodoltaan vaihteleva ja nopealiikkeinen sadealue liikkuu uudenvuodenaattona maamme yli kohti itää.

Lumisadetta kertyy Pohjois-Savosta ja Pohjois-Karjalasta Lappiin ulottuvalla alueella aaton aikana noin 2–6 senttimetriä. Lumisade on runsainta Länsi-Lapissa, jossa lunta voi tulla yli 10 senttimetriä. Sateista johtuen ajokeli huononee.

Muualla maan etelä- ja keskiosassa sade tulee vetenä tai räntänä, ja lumipeite lähinnä hupenee. Tuuli on koko maassa kohtalaista tai navakkaa. Lämpötila on aattona maan etelä- ja keskiosassa nollan ja kuuden asteen välillä, lauhinta on lounaassa. Maan pohjoisosassa lämpötila vaihtelee +2 ja -7 asteen välillä.

– Uudenvuodenyön aikana länsirannikolta alkaen sää vähitellen selkenee ja pakastuu maan etelä- ja keskiosassa, kun sadealue väistyy Lappiin, missä lumisadetta kertyy noin 2–8 senttimetriä, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jani Parviainen.

Uudenvuodenpäivänä sää on maan etelä- ja keskiosassa melko selkeää ja poutaista. Pohjoisessa sataa vielä paikoin lunta. Lämpötila on koko maassa -1 ja -6 asteen välillä.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan vuodenvaihteessa lämpötilat ovat tyypillisesti koko maassa alimmillaan pakkasen puolella, mutta vuorokauden ylin lämpötila voi etelässä ja lännessä käväistä hieman plussan puolella.

Tavanomaisesti vuodenvaihteen lämpötila on alimmillaan maan etelä- ja keskiosassa -1 ja -8 asteen välillä, pohjoisessa -8 ja -18 asteen välillä. Vuoden 1961 jälkeen vuodenvaihteen ylin lämpötila on ollut 9,1 astetta, joka mitattiin Maarianhaminassa 31. joulukuuta 2016. Alin lämpötila on ollut -43,5 astetta, ja se mitattiin Sallan Naruskajärvellä 1. tammikuuta 1982.

Viime vuosi vaihtui pakkassäässä lounaissaaristoa lukuun ottamatta, sillä sää kylmeni uudenvuodenaattona koko maassa.

Lue myös: Näin varmistat koirallesi turvallisen uudenvuoden – välkkyvät valot ja rakettien räiske voivat kauhistuttaa

Kommentoi Facebookissa