Jukka Jaloselle ansaittu kunnianosoitus

Sauli Niinistö keskustelemassa Leijonien päävalmentaja Jukka Jalosen ja Jussi Olkinuoran, Marko Anttilan sekä Hannes Björnisen kanssa Kultarannassa. (Kuva Riikka Hietajärvi/ Tasavallan presidentin kanslia)

Suomen Valmentajat on valinnut Jukka Jalosen vuoden 2022 parhaaksi valmentajaksi.

JÄÄKIEKKO Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueelle vuosi 2022 oli historiallinen. Helmikuussa Leijonat voitti Pekingissä olympiakultaa ja toukokuussa Tampereella MM-kultaa.

Olympiavoitto oli Suomelle jääkiekossa ensimmäinen. NHL ei päästänyt pelaajiaan koronapandemian varjolla kisoihin mukaan, mutta Suomi oli kisojen paras joukkue ja Leijonat sai myös ennennäkemättömän suurta julkisuutta, kun kymmenet miljoonat ihmiset seurasivat olympiakisojen loppuottelua Kiinassa tv:stä.

Suomen Valmentajat on valinnut Leijonien päävalmentajan Jukka Jalosen vuoden valmentajaksi. Jalonen sai tunnustuksen kolmatta kertaa.

– Suomalaisvalmentajat menestyivät laajalla rintamalla ja valinta voitiin tehdä upeasta joukosta osaavia valmentajia. Nyt kun Suomen Valmentajien johdolla on käynnissä laajamittainen valmennuskulttuurin muutoksen edistäminen Meidän urheilu -kehitysprosessin kautta, niin tässäkin yhteydessä keskusteltiin siitä, miten urheilijalähtöisesti valmennusta on tehty, taustoittaa vuoden vaihteessa Suomen Valmentajien puheenjohtajuudesta väistyvä yleisurheiluvalmentaja Jorma Kemppainen valintaa.

– Jukka Jalonen valjastaa erinomaisesti pelaajiensa voimavarat joukkueen käyttöön ja antaa vastuuta pelaajilleen. Jalonen on saanut luotua leijonajoukkueeseen menestymisen konseptin, joka toimii esimerkkinä koko suomalaiselle urheilukentälle, jatkaa Kemppainen.

Jalonen on toiminut Leijonien päävalmentajana 2008-2013 sekä uudelleen vuodesta 2018 lähtien. Alle 20-vuotiaiden maajoukkuetta hän valmensi 2015-2016.

Jalonen on valmentanut Leijonat olympiakultaan 2022, olympiapronssille 2010, kolmeen MM-kultaan 2011, 2019, 2022 sekä yhteen MM-hopeaan 2021. Nuorten maajoukkue voitti Jalosen komennossa 2016 kultaa.

Suomen Valmentajat on tehnyt vuosittaisia valmentajavalintoja vuodesta 1978 alkaen. Valintojen kategoriat ovat vuosien saatossa vaihdelleet. Vuodesta 2011 lähtien on yhtäjaksoisesti valittu enää vain yksi vuoden valmentaja.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Nuoret Leijonat otti työvoiton – lohkovoitto omissa käsissä

Kommentoi Facebookissa