VW on jälleen skandaalin kourissa – 17 000 romutettavaa esisarjan autoa myytiin asiakkaille

Valmistajan sisäiset dokumentit paljastavat, että Volkswagen on myynyt eteenpäin lähes 17 000 entistä testiautoa.

Valmistajan sisäiset dokumentit paljastavat, että Volkswagen on myynyt eteenpäin lähes 17 000 entistä testiautoa. (Kuva Volkswagen)

Kohutun päästöskandaalin jälkeen saksalaismerkki on taas syytösten kohteena.

AUTOT Syyskuussa 2015 ilmi tullut VW-konsernin päästöskandaali on varmasti yksi autohistorian mittavimmista, ainakin sen saavuttaman julkisuuden suhteen. Volkswagen ilmoitti lähes välittömästi päästöhuijauksen julkitulon jälkeen toimivansa jatkossa nöyremmin ja muuttavansa toimintaansa perusteellisesti. Yksi esimerkki tästä on ennennäkemättömän laaja sähköauto-offensiivi, jonka ensimmäisiä hedelmiä on jo putkahtelemassa markkinoille.

Kaikesta huolimatta VW on taas kerran konsernia raastavan kohun kourissa. Saksalaislehdet Spiegel ja Handelsblatt kertovat nimittäin, että Volkswagen on myynyt asiakkaille autoja, joita viranomaiset eivät olleet hyväksyneet käytettäväksi tieliikenteessä. Nämä yksilöt olivat esisarjan autoja, jotka on alun perin valmistettu vain testikäyttöä varten.

VW myi vuosina 2006–2018 noin 6700 esisarjan autoa Euroopassa ja USA:ssa. Noin 4000 entistä testiautoa päätyi Saksaan, ja loput 2700 myytiin asiakkaille muualla Euroopassa sekä Pohjois-Amerikassa. Saksalaismerkki on jo vahvistanut nämä tiedot, ja kyseisille autoille tehdään takaisinkutsu. Näiden yksilöiden olisi pitänyt palvella vain valmistajan omassa testikäytössä ennen massatuotannon alkua, ja lainsäädännön mukaan ne olisi pitänyt romuttaa eikä myydä eteenpäin.

Testiautojen myynti eteenpäin on omiaan vahingoittamaan vielä lisää Volkswagenin muutenkin mustunutta mainetta.
Testiautojen myynti eteenpäin on omiaan vahingoittamaan vielä lisää Volkswagenin muutenkin mustunutta mainetta. (Kuva Volkswagen)

Volkswagen myi ne kuitenkin asiakkailleen uusina tai käytettyinä autoina, jolloin tuhannet ihmiset Atlantin molemmilla puolilla ovat päätyneet tieliikenteeseen hyväksymättömän auton omistajiksi. Vaikka VW kutsui nyt takaisin 6700 autoa, todellinen luku voi olla vielä paljon suurempi. Valmistajan sisäiset dokumentit paljastavat nimittäin, että Volkswagen on myynyt eteenpäin lähes 17 000 entistä testiautoa.

Määrä on kylläkin pieni verrattuna vuosina 2007–2015 valmistettuun 11 miljoonaan dieselautoon, joissa oli turvauduttu huijaussoftaan. Testiautojen myynti eteenpäin on kuitenkin omiaan vahingoittamaan vielä lisää Volkswagenin muutenkin mustunutta mainetta. Pahinta kaikessa on se, että Volkswagen-konsernin pääjohtaja Herbert Diess on kuulemma tiennyt tästä menettelystä jo heinäkuusta 2016 lähtien.

Tuolloin Diess toimi vielä Volkswagen-merkin vetäjänä, mutta asian ilmoittamisella eteenpäin ei pidetty suurta kiirettä. VW:llä kesti nimittäin yli kaksi vuotta kertoa ongelmasta Saksan viranomaisille ja asiakkailleen. Nähtäväksi jää, tuleeko tästä vielä seurauksia myös Herbert Diessille tai muulle konsernijohdolle.

Nyt konsernin tiedottaja kertoo, että VW:n tietoon ei ole tullut yhtään esisarjan autosta johtuvaa onnettomuutta. Valmistaja haluaa kuitenkin kutsua nämä autot takaisin mahdollisten turvallisuusongelmien vuoksi, ja samalla tarkastetaan se, kuinka paljon esisarjan yksilöt eroavat lopullisesti hyväksytyistä autoista.

Jotkin esisarja-autot saattavat vaatia vain softapäivityksen tai uuden navigaattorin lain vaatimusten toteuttamiseksi, mutta toiset autot voivat erota tuotantoyksiöistä niin paljon, että ne pitäisi romuttaa heti kättelyssä.

Lue myös: Volkswagen lähettää ikoninsa eläkkeelle – Beetlen Final Edition -malli tekee kunniaa klassiselle Kuplalle

Kommentoi Facebookissa