VW retroilee kunnolla – jopa vähemmän linjakas ”Thing” saattaa tehdä paluun sähköautona

Kirveellä veistetyn näköinen kaksivetoinen avomaasturi oli täydellinen vastakohta amerikkalaisille maantielaivoille.

Kirveellä veistetyn näköinen kaksivetoinen avomaasturi oli täydellinen vastakohta amerikkalaisille maantielaivoille. (Kuva VW)

Pyörille nostettua kulmikasta ammetta muistuttanut rakennelma ei juuri kerännyt sympatioita.

AUTOT Volkswagenin historiaan kuuluu monia muitakin ikonisia malleja Kuplan ja junakeulapakun lisäksi. Saksalaiset kehittivät jo toisen maailmansodan aikaan Kübelwageniksi nimetyn avonaisen maastokulkineen Kuplavolkkarin tekniikan pohjalta.

Pyörille nostettua kulmikasta ammetta muistuttanut rakennelma ei juuri kerännyt sympatioita natsisotilaiden kulkupelinä, mutta auto herätettiin kuitenkin uudelleen henkiin muutama vuosikymmen myöhemmin.

Hieman ystävällisemmän oloista Type 181:tä valmistettiin vuosina 1968–1983. Sekin oli tehty lähinnä Länsi-Saksan armeijaa varten, mutta neliovista avoautoa myytiin myös siviilikäyttöön. Karun yksinkertainen laite tunnettiin kotimarkkinoilla Kurierwagenina, ja se oli Euroopassa melkoinen floppi. Jenkit ottivat kuitenkin auton omakseen, ja se kohosi muun muassa Kaliforniassa melkoiseen kulttimaineeseen.

Uusi Thing voitaisiin kehittää osaksi saksalaisten tulevaa sähköautomallistoa.
Uusi Thing voitaisiin kehittää osaksi saksalaisten tulevaa sähköautomallistoa. (Kuva VW)

Kirveellä veistetyn näköinen kaksivetoinen avomaasturi oli täydellinen vastakohta amerikkalaisille maantielaivoille. Autoa osattiin myös markkinoida pilke silmäkulmassa, ja niinpä sen nimeksi annettiin yksinkertaisuutta korostava ”Thing”. 1980-luvun jälkeen Volkkarinkaan mallistossa ei ole nähty mitään vastaavaa, mutta sähköautojen aikakausi saattaa tuoda tähänkin muutoksen.

Volkswagenin ylimpään johtoon kuuluva Herbert Diess kertoi nimittäin amerikkalaiselle Car and Driverille, että uusi Thing voitaisiin kehittää osaksi saksalaisten tulevaa sähköautomallistoa. Sähköautot tehdään niitä varten kehitetylle MEB-perusrakenteelle, joka mahdollistaa hyvin monenlaisia vetotapoja. Perusvaihtoehtona toimii taka-akselilla sijaitsevan sähkömoottorin myötä tuleva takaveto, joka löytyi myös alkuperäisestä Thingistä ja kaikista muista Kuplan johdannaisista.

Hyötyhenkisyys on nostamassa päätään sekä uusien että klassikkoautojen markkinoilla, joten käytännönläheinen avomaasturi osuisi hyvin tähän markkinarakoon. Diess haaveilee jopa Kuplavolkkarin pohjalta tehdyn rantakirpun paluusta, mutta vedessäkin liikkuvaa Schwimmwagenia ei olla sentään herättämässä henkiin sähköautona.

Jenkit ottivat Thingin omakseen, ja se kohosi Kaliforniassa melkoiseen kulttimaineeseen.
Jenkit ottivat Thingin omakseen, ja se kohosi Kaliforniassa melkoiseen kulttimaineeseen. (Kuva VW)

VW:n sähköretroilu aloitetaan kuitenkin legendaarisen junakeulabussin uudelleentulkinnalla, josta on jo tehty tuotantopäätös. I.D. Buzz -niminen konsepti antoi autosta jo esimakua, mutta tuotantoversiota odotellaan markkinoille vasta viiden vuoden kuluttua. Uutta Thingiäkään ei siis nähdä aivan heti, ja auton linjatkin asettavat melkoisen haasteen Volkkarin muotoiluosastolle. On mielenkiintoista nähdä, kuinka menneiden vuosikymmenten armeijameininki saadaan siirrettyä sähköautojen aikakaudelle.

Kuplan seuraavasta versiosta ei ole sen sijaan tehty vieläkään päätöstä. Tähän mennessä luodut kaksi retromallia eivät ole olleet mitään kovin suuria myyntimenestyksiä, joten auto saatetaan pudottaa kokonaan pois Volkswagenin mallistosta. Seuraava Kupla olisi joka tapauksessa sähkökäyttöinen sekä takavetoinen ja -moottorinen, joten se olisi lähempänä alkuperäistä konseptia kuin nykyinen Beetle ja sitä edeltänyt New Beetle.

Herbert Diess kuitenkin vihjasi, että merkin historiasta löytyy tarpeeksi muitakin ikoneita. Tämä ei kuulosta kovin lupaavalta uuden retro-Kuplan kannalta.

Kommentoi Facebookissa