VW:n luksuskatumaasturin kolmas sukupolvi esiteltiin – Touareg on nyt entistä lähempänä crossoveria

Crossover-tyylistä huolimatta Touareg on aina nelivetoinen, ja voima välitetään kaikille pyörille kahdeksanvaihteisen automaatin kautta.

Crossover-tyylistä huolimatta Touareg on aina nelivetoinen, ja voima välitetään kaikille pyörille kahdeksanvaihteisen automaatin kautta. (Kuva VW)

Touareg on saanut entistä terävämpiä linjoja, mutta tuttu perustyyli on tallella.

AUTOT Volkswagen lähti 2000-luvun alkupuolella aivan uusille urille, kun se lanseerasi edustusautoluokkaan tarkoitetun Phaetonin ja ison Touareg-katumaasturin. Phaeton ei koskaan kohonnut menestykseksi, ja auton ura jäi yhden sukupolven ja 14 vuoden mittaiseksi. Touareg on sen sijaan käynyt paremmin kaupaksi. Vuonna 2002 esitelty ensimmäinen versio sai seuraajan vuonna 2010, ja nyt on kolmannen sukupolven vuoro.

Upouusi Touareg esiteltiin pitkän ennakkokampanjan jälkeen Kiinan Pekingissä autoa varten räätälöidyssä lanseeraustilaisuudessa. Katumaasturiuutuutta tarkastellessa huomio kiinnittyy välittömästi paljon entistä mahtipontisempaan maskiin. Se ulottuu nyt pitkälle puskuriin saakka VW:n viistoperä-coupé Arteonin tapaan, ja kromissakaan ei ole säästelty. Muuten Touareg on saanut entistä terävämpiä linjoja, mutta tuttu perustyyli on tallella.

Auton mittasuhteissa on kuitenkin tapahtunut muutoksia. Volkswagenin luksuskatumaasturi on nimittäin kasvanut pituutta 77 millin verran, ja leveyttä on 44 milliä entistä enemmän. Korkeus on puolestaan pienentynyt seitsemällä millillä, joten Touareg on entistä leveämmän ja matalamman oloinen ilmestys. Myös paino on pienentynyt 106 kilolla, joten auto on siirtynyt lähemmäksi crossovereita perinteisten katumaasturien luokasta.

Uusi Touareg lanseerataan kesällä markkinoille pelkästään dieselmoottoreiden voimin.
Uusi Touareg lanseerataan kesällä markkinoille pelkästään dieselmoottoreiden voimin. (Kuva VW)

Uusi Touareg on tehty MLB-nimiselle pohjalevylle, eli se jakaa perusrakenteensa Porsche Cayennen kanssa edeltäjiensä tavoin. VW korostaa kuitenkin, että autojen ainoa yhteinen osa on tuulilasi. Vaikka ulkokuorikin on muuttunut edukseen, eniten uutta on kuitenkin sisustassa. Touaregin kojelaudan keskiosaa koristaa nyt peräti 15-tuumainen kosketusnäyttö, joka on saman lasin alla 12-tuumaisen digitaalimittariston kanssa. Suurin osa perinteisestä napeista on karsittu pois, mutta useimmin käytetyille toiminnoille on kuitenkin edelleen omat käyttökytkimensä.

Varustepuolen kohokohtiin lukeutuvat puolestaan uudet matriisilediajovalot, ruuhka- ja kaista-avustimet, itsenäinen hätäjarrutustoiminto, pimeänäkökamera ja monet muut assistentit. Alustassa on aktiiviset kallistuksenvaimentimet, joiden pitäisi kohentaa mukavuutta ja tehdä isosta autosta ketterämpi. Lisäksi saatavilla on ilmajousitus, ja nelivedossa on lukittava keskitasauspyörästö. Ajomoodeja on vakiona viisi, mutta lisävarustelistalta ruksittava maastoajopaketti tarjoaa niitä vielä neljä lisää. Nelipyöräohjaus on puolestaan vakiona.

Päästöskandaalin jälkimainingeista huolimatta uusi Touareg lanseerataan kesällä markkinoille pelkästään dieselmoottoreiden voimin. Kolmilitraisen V6-turbodieselin kesymmässä versiossa on 231 hevosvoimaa, ja tehokkaammassa mallissa heppoja on 286 kappaletta. Valikoima täydentyy kuitenkin jo syksyllä myöskin kolmilitraisella bensa-V6:lla, josta irtoaa 340 hevosvoimaa. Myöhemmin luvassa on 421-heppainen V8-turbodiesel, ja ensi vuonna tulossa on vielä 367-hevosvoimainen pistokehybridi. Se on kuitenkin jäämässä Kiinan markkinoiden yksinoikeudeksi ainakin aluksi.

Crossover-tyylistä huolimatta Touareg on aina nelivetoinen, ja voima välitetään kaikille pyörille kahdeksanvaihteisen automaatin kautta. Autolla saa vetää jopa 3500 kilon painoista peräkärryä, joten uutuudesta on myös työjuhdaksi. Hinnoista ei ole vielä tietoa, mutta parantunut varustelu ja entistä arvokkaampi asemointi markkinoilla tietänevät niihin korotuspaineita.

Kommentoi Facebookissa