Weber voitti odotetusti Stubbin – saksalaisesta oikeistopuolueiden ehdokas puheenjohtajaksi

Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb kärsi selvän tappion äänestyksessä.

Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb kärsi selvän tappion äänestyksessä. (Kuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

Manfred Weber edustaa baijerilaista kristillissosiaalista CSU-puoluetta.

EPP-KONGRESSI Helsingissä järjestetty Euroopan kansanpuolueen puoluekokous, EPP-kongressi, toi Suomeen monia tuttuja EU-johtajia Angela Merkelistä Jean-Claude Junckeriin. Pääministeri Juha Sipilä pääsi samalla jatkamaan Suomen EU-puheenjohtajakautta pohjustavia tapaamisiaan pääministerien sekä EU:n johtohenkilöiden kanssa.

Kongressissa eurooppalaisten oikeistopuolueiden johtajat päättivät, kuka olisi puolueryhmän ehdokas EU-komission johtoon. Suomen ehdokas oli entinen pääministeri ja nykyinen Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb. Vastaehdokas Manfred Weber, oli kuitenkin selvä ennakkosuosikki.

Salaisessa lippuäänestyksessä Weber vei voiton selvin lukemin, hän sai 492 ääntä ja Stubb 127 ääntä. Stubbin kahdenkymmenen prosentin äänisaalis oli kuitenkin siedettävä tulos heikkoihin ennakko-odotuksiin nähden.

Saksalainen Manfred Weber on EPP:n europarlamenttiryhmän johtaja ja edustaa baijerilaista kristillissosiaalista CSU-puoluetta. EPP on todennäköisesti suurin ryhmä europarlamentissa myös ensi toukokuun eurovaalien jälkeen.

Lue myös: Sipilä tapaa Helsingissä EU-johtajia Merkelistä Junckeriin – Stubbin ehdokkuus EU-komission johtoon ratkeaa

Kommentoi Facebookissa