Wikipedia täydentyy Suomen kulttuuriperintökohteilla – kaikille avoin valokuvakilpailu käynnistyy

Pituutta Kitukrännillä on vain noin 60 metriä ja se yhdistää kaksi Vanhan Rauman valtaväylää, Kuninkaankadun ja Kauppakadun.

Maailmanperintökohteessa sijaitseva kapea Kitukränni yhdistää kaksi Vanhan Rauman valtaväylää, Kuninkaankadun ja Kauppakadun. (Kuva Kari Kallonen)

Kansallisen kilpailun kymmenen parasta pääsevät mukaan kansainväliseen loppukilpailuun.

VALOKUVAUS Nyt käynnistyvä Wiki Loves Monuments -valokuvauskilpailu järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Suomessa. Maailman suurimmassa valokuvauskilpailussa osallistujat kuvaavat maansa kulttuuriperintökohteita, ja kansallisen kilpailun kymmenen parasta pääsevät mukaan kansainväliseen loppukilpailuun.

Kilpailun myötä Wikipedia rikastuu uusilla valokuvilla ja artikkeleilla. Kilpailun järjestävät Wikimedia Suomi ry ja Museovirasto, joka arkistoi valikoidun otoksen kuvia kuvakokoelmiinsa pysyvää säilytystä varten. Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran Alankomaissa vuonna 2010, ja sen tarkoituksena on tuoda osallistujamaiden kulttuuriperintöä tunnetuksi.

Suomen kilpailussa on neljä kategoriaa: rakennettu kulttuuriympäristö, muinaisjäännökset, maailmanperintökohteet ja rephotography eli uudelleen luotu versio olemassa olevasta ja vapaasti käytettävästä kuvasta. Kategorioiden lisäksi palkitaan vuoden paras kuva, vuoden paras kuvasarja sekä eniten kohteita kuvannut kuvaaja.

Osallistujia varten on koottu valikoima kulttuuriperintökohteita, joita kilpailussa kannustetaan erityisesti kuvaamaan. Valikoimassa ovat mukana muun muassa Suomenlinna, Punkaharju ja Suomussalmen Värikallio.

Kilpailuun voi osallistua myös kuvaamalla mitä tahansa muuta kiinnostavaa kohdetta, joka löytyy Kulttuuriympäristön palveluikkunasta www.kyppi.fi tai valtakunnallisesti merkittävien kulttuuriympäristöjen palvelusta www.rky.fi.

Kuvat voi tallentaa kilpailun nettisivujen kautta 1.–30.9.2017 välisenä aikana ja ne tulevat Wikipediaan kaikkien vapaasti hyödynnettäviksi ja muokattaviksi.

Osallistuminen

1 Katso kuvattavat kohteet kuvauskohteiden listasta.

2 …tai valitse Kulttuuriympäristön palveluikkunasta / RKY-palvelusta löytyvä kohde.

3 Kuvaa tai etsi aikaisempi otoksesi kohteesta.

4 Tallenna kuva kilpailun nettisivujen kautta 1.–30.9.2017 välisenä aikana.

Kommentoi Facebookissa