Yhä useampi muuttaisi ulkomaille taloustilanteen johdosta

Puolet vastaajista on huolissaan siitä, ettei heille jää laskujen maksun jälkeen tarpeeksi rahaa jäljelle.

Puolet vastaajista on huolissaan siitä, ettei heille jää laskujen maksun jälkeen tarpeeksi rahaa jäljelle. (Kuva Fotolia)

Suomalainen pyrkii viimeiseen asti suoriutumaan velvoitteistaan

TALOUS Jopa 39 prosenttia suomalaisista kertoo, ettei pysty aina maksamaan laskujaan. Määrä on selvästi eurooppalaista keskiarvoa – 27 prosenttia – suurempi. Tulokset perustuvat Intrum Justitian raporttiin kuluttajien maksutavoista.

Suomalainen pyrkii kuitenkin viimeiseen asti suoriutumaan velvoitteistaan. Kaksi kolmesta kertoo maksavansa laskunsa aina ajallaan, vaikka puolet vastaajista on huolissaan siitä, ettei heille jää laskujen maksun jälkeen tarpeeksi rahaa jäljelle. Vain 13 prosenttia kokee, ettei oma taloustilanne ole hallinnassa.

– Enemmistö suomalaisista suhtautuu laskujen maksuun hyvin tunnollisesti. Suurimmalla osalla on korkea maksumoraali vaikka oma taloustilanne olisikin huolestuttava. Välinpitämättömiä, todellisissa maksuvaikeuksissa olevia on edelleen varsin vähän, toteaa johtaja Juha Iskala Intrum Justitiasta.

Puolet suomalaisista on kuluneen vuoden aikana maksanut laskun myöhässä. Vastaajista 46 prosenttia kertoo, että lasku on jäänyt maksamatta unohduksen vuoksi ja 61 prosenttia rahanpuutteen vuoksi.

– Rahanpuute on yleistynyt syynä viime vuodesta, jolloin sen mainitsi syyksi puolet vastaajista, Iskala huomauttaa.

– Mikäli laskun maksu myöhästyy rahapulan vuoksi, on tärkeää olla yhteydessä velkojaan ja sopia maksuaikataulusta. Vaikka lasku olisi jo siirtynyt perintätoimistolle, sen hoitamisesta voi aivan hyvin tehdä maksusuunnitelman. Sopiminen kannattaa, sillä siten voi esimerkiksi välttyä maksuhäiriömerkinnältä.

Suomalaiset uskovat oman taloustilanteensa kehittyvän paremmin kuin Suomen. Joka kolmas uskoo, että oma taloustilanne on muuttumassa parempaan. Maamme taloustilanteen paranemiseen sen sijaan uskoo vain joka seitsemäs.

Suomalaisista 14 prosenttia harkitsee muuttoa ulkomaille Suomen taloustilanteen vuoksi. Ulkomaat ovat vuoden aikana alkaneet houkuttaa aiempaa enemmän, sillä vuosi sitten muuttoa harkitsi 10 prosenttia. Yleisimmät kohteet ovat Espanja, jonne voisi muuttaa lähes joka viides, sekä Viro, joka houkuttelle 10 prosenttia kansalaisista.

Viisi vinkkiä parempaan taloudenhallintaan

Harkitse tarkkaan, ennen kuin ostat uutta. Tarvitsetko sitä todella? Harkitse tarkkaan luoton ottamista.

Säästä. Siten et joudu pulaan, kun isommat maksut erääntyvät (esim. auton vakuutusmaksu) tai tulee yllättäviä menoja (esim. pesukone hajoaa).

Maksa laskusi eräpäivään mennessä. Vältyt ylimääräisilta kuluilta.

Pidä kirjaa tuloistasi ja menoistasi. Vältyt kuluttamasta varoja, joita sinulla ei ole.

Jos et pysty maksamaan laskujasi, ota heti yhteys velkojaasi. Maksusuunnitelman sopiminen on sekä myyjän että ostajan etu. Myös perintään siirretyistä maksuista voi sopia perintäyhtiön kanssa.

Raportti kuluttajien maksutavoista 2016

Intrum Justitia on kerännyt tutkimusaineistoa yli 21 000 kuluttajalta 21 Euroopan maasta muodostaakseen kuvan Euroopan kuluttajien jokapäiväisestä elämästä; heidän kulutuskäyttäytymisestään ja kyvystään hoitaa henkilökohtaista talouttaan. Suomessa vastaajia oli 1 014.

Intrum Justitia -konsernin palveluksessa on 3 850 henkilöä 20 maassa, ja sen liikevaihto on 602 miljoonaa euroa. Suomessa Intrum Justitialla on noin 400 työntekijää.

Kommentoi Facebookissa