Yhdysvallat kompuroinut MM-koripallossa – alkusarjassa monta irvokasta ottelua

Yhdysvallat joutui pelaamaan koripallon MM-kisoissa Kiinassa ilman merkittäviä NBA-tähtiään.

Yhdysvallat joutui pelaamaan koripallon MM-kisoissa Kiinassa ilman merkittäviä NBA-tähtiään. (Kuva AOP)

Yhdysvallat oli jo sekunnin päässä tappiosta koripallon MM-kisojen alkusarjassa. NBA-tähtiä odottaa jatkopeleissä kova haaste.

KORIPALLO Koripallon MM-turnauksen alkusarja vietiin Kiinassa päätökseen torstaina. Alkusarjassa toteutuivat odotukset siitä, ettei Yhdysvallat ole turnauksen ylivoimainen kultamitalisuosikki. Lisäksi toteutuivat ennusteet turnauksen kovista tasoeroista.

Yhdysvaltojen merkittävät NBA-tähdet eivät jaksaneet lähteä Kiinaan, joten koripallon emämaa joutui kokoamaan MM-kisajoukkueensa suhteellisen tuntemattomista pelaajista. Harjoitusottelussa Yhdysvallat hävisi Australialle 94-98, mutta alkusarjansa Yhdysvallat voitti Kiinassa puhtaalla pelillä.

Tshekin Yhdysvallat löi avausottelussaan helpohkosti 88-67, mutta toisessa ottelussa Turkkia vastaan amerikkalaiselle NBA-joukkueelle oli käydä kalpaten. Turkki oli sekunnin päässä voitosta johdettuaan kahdella pisteellä, mutta Yhdysvallat sai viimeisellä sekunnilla kolme vapaaheittoa, joista kaksi meni sisään ja peli eteni jatkoajalle. Team USA voitti jatkoajan jälkeen hikisesti 93-92.

Alkusarjan päätöspelissään Yhdysvallat murjoi Japanin 98-45. Turkille kävi puolestaan köpelösti Tshekin voitettua turkkilaiset 91-76 ja pudotettuaan heidät jatkosta.

Yhdysvalloilla tulee alkusarjan perusteella olemaan isoja vaikeuksia kovimpia eurooppalaisjoukkueita vastaan. Turnauksen jopa suurin suosikki Serbia on jyrännyt Angolan 105-59, Filippiinit 126-67 ja Italiankin 92-77.

Tylyjä lukemia on nähty monessa ottelussa. Argentiina voitti Etelä-Korean 95-69, Espanja Tunisian 101-62, Ranska Jordanian 103-64 ja Liettua Senegalin 101-47. Tasoerot muistuttavat jääkiekon tai rugbyn MM-kisojen alkusarjaa.

Uusi turnausjärjestelmä toimii ihan hyvin. Alkusarjassa riittää kolme ottelukierrosta. Turhia pelejä on vähemmän.

Jatkosarjaan on edennyt 16 joukkuetta, jotka pelaavat neljässä jatkolohkossa. Niistä jokaisesta kaksi parasta etenee puolivälieriin.

Jatkosarjasta rannalle jääneet joukkueet taistelevat vielä alemmassa loppusarjassa olympiapaikoista. Turnausisäntä Kiina ei päässyt ylempään jatkosarjaan, mikä oli koripalloa fanittavassa Aasian jättivaltiossa valtava pettymys. Lohdutukseksi Kiina hakee vielä olympiapaikkaa otteluissa Etelä-Koreaa ja Nigeriaa vastaan.

Aasiasta ja Afrikasta yhtään joukkuetta ei päässyt alkulohkostaan jatkoon. Euroopan ja Amerikan ulkopuolelta jatkopaikan otti vain Australia.

Yhdysvallat kohtaa ylemmässä jatkosarjassa Kreikan ja Brasilian. Jännityksellä odotetaan, kohtaako Yhdysvallat ensimmäisen arvokisaottelutappionsa 13 vuoteen. Kahteen tappioon Yhdysvalloilla ei olisi varaa, koska silloin puolivälieräpaikka jäisi haaveeksi.

Jatkosarjaottelut pelataan perjantaina, lauantaina, sunnuntaina ja maanantaina.

Koripallon MM-kisojen jatkosarjalohkojen lähtöasetelma (voitot/tappiot):

Lohko I: Argentiina 3/0, Puola 3/0, Venezuela 2/1, Venäjä 2/1
Lohko J: Serbia 3/0, Espanja 3/0, Italia 2/1, Puerto Rico 2/1
Lohko K: Brasilia 3/0, Yhdysvallat 3/0, Kreikka 2/1, Tshekki 2/1
Lohko L: Ranska 3/0, Australia 3/0, Liettua 2/1, Dominikaaninen tasavalta 2/1

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: MM-koripallon merkittävin NBA-tähti edustaa Kreikkaa – entinen laiton siirtolainen

Kommentoi Facebookissa