MM-koripallon merkittävin NBA-tähti edustaa Kreikkaa – entinen laiton siirtolainen

Kreikan Giannis Antetokounmpo valittiin NBA:n kauden 2018-19 arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Kreikan Giannis Antetokounmpo valittiin NBA:n kauden 2018-19 arvokkaimmaksi pelaajaksi. (Kuva AOP).

Giannis Antetokounmpo kirjoittaa veljiensä Thanasisin ja Kostaksen kanssa NBA:ssa tuhkimotarinoihin uudenlaisen luvun.

KORIPALLO Koripallon MM-turnaus käynnistyy lauantaina Kiinassa. Suomen Susijengi ei tällä kerralla ole mukana. Kisapaikka jäi yhden voiton päähän.

NBA-pelaajat ovat saaneet osallistua MM-kisoihin vuodesta 1994 jälkeen, joskin 1998 jäi NBA:lta väliin liigan työsulun takia. MM-kisojen NBA-aikakaudella Yhdysvallat on pari kertaa yllättänyt häviämällä pudotuspelejä.

Kotikisoissaan 2002 Yhdysvaltojen NBA-joukkue hävisi puolivälieräottelussa Jugoslavialle (Serbia ja Montenegro), eikä yltänyt edes mitalipeleihin. Japanin kisoissa 2006 Yhdysvallat taipui välieräottelussa Kreikalle ja sai tyytyä pronssiin, vaikka joukkueessa oli mukana LeBron Jamesin kaltaisia tähtiä.

Kreikalle 2006 koettu välierätappio on Yhdysvaltojen viimeisin tappio arvokisoissa. Kiinan MM-kisoissa tappio voi uhata jälleen. Onhan Yhdysvallat mukana nimettömällä NBA-joukkueella, joka hävisi viime viikolla harjoitusottelussa Australialle 94-98.

Yhdysvaltojen joukkueen pelaajista vain Harrison Barnes oli mukana voittamassa olympiakultaa Rio de Janeirossa 2016. Espanjan kisoissa 2014 MM-kultaa ylivoimaisella esityksellä voittaneesta joukkueesta Kiinassa ovat mukana Barnes ja Mason Plumlee. NBA:n All Star-otteluun Yhdysvaltain joukkueen pelaajista kelpasivat viime kaudella vain Khris Middleton ja Kemba Walker.

NBA:n supertähtiä MM-turnaus ei napannut. Tokion olympiakisat pelataan jo vuoden kuluttua ja kaksi peräkkäisen kauden kovaa maajoukkueturnausta vie paljon energiaa.

Tunnetuin Yhdysvaltain joukkueen edustaja onkin joukkueen valmentaja Gregg Popovich, joka on valmentanut San Antonio Spursin NBA:n mestariksi peräti viisi kertaa. Popovich on saanut julkisuutta myös poliittisista syistä hänen arvosteltuaan Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia kovin sanoin.

MM-turnauksen tunnetuin pelaaja ei tule Yhdysvaltojen vaan Kreikan joukkueesta. Milwaukee Bucksin Giannis Antetokounmpo (alkuperäiseltä etunimeltään Sina Oughbo) valittiin NBA:n viime kauden arvokkaimmaksi pelaajaksi.

NBA-koripalloon liittyy useita tuhkimotarinoita. Moni sarjan legendaarisista pelaajista on noussut huipulle slummeista.

Giannis Antetokounmpo kirjoittaa veljiensä Thanasisin ja Kostaksen kanssa tuhkimotarinoihin uudenlaisen luvun. NBA:ssa pelaavat veljekset ovat Nigeriasta Kreikkaan muuttaneiden laittomien siirtolaisten lapsia. Veljesten lapsuudessa perhe pakoili jatkuvasti viranomaisia ja lapset myivät Ateenan kaduilla rihkamaa.

Nyt upporikas Giannis Antetokounmpo on megatähden asemassa. Kiinassa NBA-koripallo on suosittua Antetokounmpo on yksi MM-kisojen fanitetuimmista pelaajista.

Kreikka ei kuitenkaan ole MM-kisojen suurimpia suosikkeja. Yhdysvaltain ykköshaastajina pidetään Serbiaa, Ranskaa ja Espanjaa.

MM-turnauksen peliformaatti on muuttunut. Turnaus pelataan kahdeksassa neljän joukkueen alkulohkossa, joista jokaisesta kaksi parasta etenee jatkosarjaan. Jatkosarjalohkoista jokaisesta kaksi parasta etenee puolivälieriin.

Alkulohkojen kolmanneksi ja neljänneksi sijoittuneet pelaavat alemman loppusarjan. Niissä panoksena ovat olympiapaikat Tokioon.

MM-kisojen finaali pelataan Pekingissä 15. syyskuuta.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Susijengi hävisi kaikki neljä peliään – joukkue isojen haasteiden edessä

Koripallon MM-kisojen lohkojako

Lohko A: Norsunluurannikko, Puola, Venezuela, Kiina

Lohko B: Venäjä, Argentiina, Etelä-Korea, Nigeria

Lohko C: Espanja, Iran, Puerto Rico, Tunisia

Lohko D: Angola, Filippiinit, Italia, Serbia

Lohko E: Turkki, Tshekki, Yhdysvallat, Japani

Lohko F: Kreikka, Uusi-Seelanti, Brasilia, Montenegro

Lohko G: Dominikaaninen tasavalta, Ranska, Saksa, Jordania

Lohko H: Kanada, Senegal, Liettua, Australia

Kommentoi Facebookissa