Yhdysvalloista Suomeen tuotuja ravintolisiä markkinoitiin suomalaisina – tuotteita myytiin apteekeissa

Lääketukkualan yritys oli merkinnyt tuotteet harhaanjohtavasti Valmistettu Suomessa -merkinnöin.

Lääketukkualan yritys oli merkinnyt tuotteet harhaanjohtavasti Valmistettu Suomessa -merkinnöin. (Kuvituskuva Fotolia)

Epäselvyydet ravintolisien valmistusmerkinnöistä johtivat talousrikostutkintaan Keravalla.

TALOUSRIKOS Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen talousrikostutkinnassa on tutkittu keravalaisen lääketukkualan yrityksen liiketoiminnassa tapahtunutta epäiltyä markkinointirikosta.

– Rikostutkinta käynnistyi, kun Tullin tarkastusyksikkö teki tutkintapyynnön poliisille. Tullin tarkastuksessa ilmeni tietoja, joiden perusteella on syytä epäillä, että keravalainen lääketukkualan yritys on häivyttänyt ravintolisien maahantuonnin yhteydessä tuotteen oikean alkuperän ja markkinoinut tuotetta virheellisesti, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja komisario Mikko Kiiski Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Esitutkinnassa selvisi, että tutkittava asia liittyi Yhdysvalloista Suomeen tuotuihin ravintolisiin, joita myytiin apteekeissa. Tuotteet oli merkitty harhaanjohtavasti Valmistettu Suomessa -merkinnöin. Tästä harhaanjohtavasta merkinnästä johtuen tuotteiden todellinen alkuperä ei ole selvinnyt kuluttajille ja siksi on ollut syytä epäillä, että tuotteen markkinoinnissa käytetyt tiedot ovat olleet totuudenvastaisia ja kuluttajia harhaanjohtavia. Yritys on sittemmin poistanut valmistusmaata koskevat merkinnät tuotteista.

– Rikosepäilyä selvitettiin muun muassa kuulemalla asiantuntijatodistajia Ruokavirastosta sekä Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksesta. Rikoksesta epäiltynä on yhtiön toimitusjohtaja, sillä hän on vastannut yrityksen operatiivisesta johtamisesta sekä päätöksenteosta, Kiiski kertoo.

Lisäksi asiassa on selvitetty rikoslain mukainen oikeushenkilön rangaistusvastuu.

– Toisin sanoen tässä tapauksessa on kyse siitä, että toimitusjohtajan olisi pitänyt toiminnasta vastaavana vaalia huolellisuutta ja varovaisuutta, jotta tämä rikos olisi voitu ehkäistä, Kiiski jatkaa.

Esitutkinta on tehty alkuvuoden 2019 aikana hyödyntämällä talousrikostutkinnassa käyttöönotettua niin sanottua nopeutetun tutkinnan mallia. Nopeutetun esitutkintaprosessin tavoitteena on muun muassa vähentää avoimena olevien talousrikosjuttujen määrää.

Mallin avulla on kyetty lyhentämään myös rikosten tutkinta-aikoja ja sitä on hyödynnetty monipuolisesti aiemminkin talousrikosjuttujen tutkinnassa. Epäilty rikosasia siirretään seuraavaksi syyteharkintaan.

Lue myös: Terveystuotteena markkinoitu hopeavesi on vaarallista – lapset herkkiä myrkyllisille vaikutuksille

Kommentoi Facebookissa