YK:n pääsihteeri António Guterres Kultarannassa – ”Suurin uhka maailmanrauhalle kytee Lähi-idässä”

Presidentti Niinistö ja pääsihteeri Guterres saapuvat kokousteltalle ennen päätössanoja.

Presidentti Niinistö ja pääsihteeri Guterres saapuvat kokousteltalle ennen päätössanoja. (Kuva Matti Porre/ Tasavallan presidentin kanslia)

Pääsihteerin mukaan luottamuksen puutteesta on tulossa vakava ongelma kansainvälisissä suhteissa.

KULTARANTA-KESKUSTELUT YK:n pääsihteeri António Guterres päätti tasavallan presidentti Sauli Niinistön järjestämät vuosittaiset Kultaranta-keskustelut positiivisiin päätössanoihin maanantaina 18. kesäkuuta.

– Uskon, että elämme paremmassa maailmassa kuin minään muuna aikakautena. Elämme pidempään ja kuolleisuus on matalalla tasolla.

Synkkiä sävyjä silti riittää. Kylmä sota tuntuu välillä palanneen, mutta Guterresin mukaan perustavanlaatuisia eroja on. Ei esimerkiksi ole enää kahta selkeää blokkia. Suurin uhka maailmanrauhalle kytee pääsihteerin mielestä tällä hetkellä Lähi-idässä.

– Luottamuksen puutteesta on tulossa vakavin ongelma kansainvälisissä suhteissa, Guterres sanoi.

Ongelmia ei enää pyritä ratkomaan monenkeskisesti vaan kahdenvälisesti. Pääsihteeri Guterres ilmaisi Kultarannassa huolestuneisuutensa myös vanhoista uhkista jotka ovat palanneet: ydinaseet ja kemialliset aseet.

Aamun paneelissa pohdittiin EU:n tulevaisuutta. Panelistit miettivät EU:n nykytilaa ja keinoja, joilla EU:n toimintaa voidaan parantaa. Sytykkeenä toimivat tasavallan presidentti Sauli Niinistön huomiot EU:n heikkoudesta Venäjän, Kiinan ja Yhdysvaltojen rinnalla.

Päätöskeskustelussa puolestaan pureuduttiin yritysten etujen ja ilmastonmuutoksen hillitsemisen yhteensovittamiseen.

– Haluan kiittää myös kaikkia mukana olleita keskustelijoita. Nämä ovat olleet kaikkien aikojen parhaat Kultaranta-keskustelut, presidentti Sauli Niinistö totesi tyytyväisenä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääsihteeri António Guterres tapasivat myös Kultaranta-keskustelujen päätössanojen jälkeen. Kahdenvälisen keskustelun pääaiheina olivat suurvaltojen valtasuhteet ja niiden vaikutukset monenkeskiseen järjestelmään ja YK:n toimintaan.

Pääsihteeri Guterres kiitti Suomea sen tarjoamista hyvistä palveluksista kansainvälisten jännitteiden lieventämiseksi.

  • Lähde Tasavallan presidentin kanslia

Lue myös: Presidentti Niinistö totesi lännen näyttäytyneen heikkona ja epäyhtenäisenä – ”Yksittäiset johtajat jyräävät voimallaan”

Kommentoi Facebookissa