Presidentti Niinistö totesi lännen näyttäytyneen heikkona ja epäyhtenäisenä – ”Yksittäiset johtajat jyräävät voimallaan”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö avasi Kultaranta-keskustelut, presidentti Martti Ahtisaari päätti puheellaan avauspäivän.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö avasi Kultaranta-keskustelut, presidentti Martti Ahtisaari päätti loppusanoillaan avauspäivän. (Kuva Matti Porre/ Tasavallan presidentin kanslia)

Kultaranta-keskusteluissa Carl Bildtin mukaan kansainvälinen liberaali järjestys on ollut uskomaton menestys.

KULTARANTA-KESKUSTELUT Sääntöpohjainen kansainvälinen järjestys on ollut kansainvälisessä politiikassa tapahtuneen muutoksen uhri, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi avatessaan Kultaranta-keskustelut sunnuntaina 17. kesäkuuta 2018.

– Vaikutamme olevan luisumassa maailmaan, jossa yksittäiset johtajat voimallaan jyräävät pysyvien instituutioiden yli, jossa yhden valta puhuu äänekkäämmin kuin monenkeskiset sopimukset ja yhteiset normit ja arvot.

Presidentti totesi, että viisi vuotta on hyvin pitkä aika kansainvälisessä politiikassa. Kultarannassa on keskusteltu ulko- ja turvallisuuspolitiikasta vuodesta 2012 lähtien ja sinä aikana on tapahtunut varsin dramaattisia asioita. Presidentti Niinistö sanoi, että nykytilanne on vakava ja on pysähdyttävä miettimään.

– Kaunistelematta sanoen järjestyksen puute tarkoittaa epäjärjestystä, jopa kaaosta. Sääntöjen puute tarkoittaa ei sääntöjä lainkaan. Tai jonkun muun sääntöjä, sääntöjä jotka on saneltu ilman suostumustamme.

Presidentti Niinistö käytti esimerkkinä, miten Kanadassa pidetty G7-kokous näytti ulospäin ristiriitaiselta, mutta Kiinassa pidetystä Shanghain yhteistyöjärjestön kokouksesta huokui yhtenäisyys.

– Jos länsi näyttäytyy heikkona ja epäyhtenäisenä, meidän on paljon vaikeampi puolustaa luomaamme järjestystä ja sen edustamia arvoja. Eilispäivän sääntöjen laatijoista voi tulla huomisen sääntöjen vastaanottajia.

CMI:n toiminnanjohtaja Tuija Talvitien vetämään keskusteluun osallistuivat Miroslav Lajcak, Mari Kiviniemi sekä Carl Bildt.
CMI:n toiminnanjohtaja Tuija Talvitien vetämään keskusteluun osallistuivat Miroslav Lajcak, Mari Kiviniemi sekä Carl Bildt. (Kuva Matti Porre/ Tasavallan presidentin kanslia)

CMI:n toiminnanjohtaja Tuija Talvitien vetämään paneelikeskusteluun osallistuivat YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja Miroslav Lajcak, Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt sekä OECD:n apulaispääsihteeri, Suomen entinen pääministeri Mari Kiviniemi.

– Kansainvälinen liberaali järjestys on ollut uskomaton menestys, totesi Carl Bildt.

Bildtin mukaan viimeinen neljännesvuosisata on ollut ihmiskunnan historiassa paras ja sinä aikana on saavutettu asioita, joita monet pitivät mahdottomina – tämän kaiken syy on globalisaatio.

Ensimmäisen keskustelupäivän loppusanat esitti presidentti, rauhannobelisti Martti Ahtisaari. Hän totesi uskovansa yhä Yhdistyneisiin kansakuntiin, vaikka konfliktien aiheuttama väkivalta, suru ja kärsimys saavat pohtimaan, miten YK on onnistunut tehtävässään ja kuinka se saadaan toimimaan tehokkaammin.

– YK ei ole tyhjiössä vaan heijastaa ympäröivää maailmaa. Sen tehokkuus riippuu viidestä turvaneuvoston pysyvästä jäsenestä, tärkeimpinä Yhdysvallat ja Venäjä, presidentti Ahtisaari sanoi.

Presidentti Ahtisaaren mukaan ongelmana on se, etteivät YK:n arvoja määrittelemässä olleet maat ole sitoutuneet niihin arvoihin. Kultaranta-keskustelut jatkuvat maanantaina, jolloin vieraana on YK:n pääsihteeri António Guterres.

  • Lähde Tasavallan presidentin kanslia

Lue myös: YK:n pääsihteeri António Guterres Suomeen – mukana presidentti Niinistön Kultaranta-keskusteluissa

Kommentoi Facebookissa