RUOKA Joulupöytään katetaan joka vuosi monta perinneruokaa. Lanttulaatikko, joulukinkku, graavilohi ja rosolli ovat kaikki ruokia, joita harva kaipaa kesällä, mutta jouluna niitä on pakko saada.
Yksi kenties erityisimmistä jouluun liitetyistä perinneruoista on lipeäkala. Sitä syödään lähes ainoastaan Pohjoismaissa.
Suomessa myytävä lipeäkalan raaka-aine on lähes aina kuivattua molvaa. Moni voi luulla lipeäkalan olevan aina turskaa, ja vuosikymmeniä sitten se usein olikin. Nykyään käytössä on kuitenkin turskan sukulainen molva, jonka maku on hyvin samanlainen.
Jos joulupöydästä haluaa haalia lautaselleen hieman kevyempiä herkkuja, on juuri lipeäkala oiva valinta. Täyteläisestä maustaan huolimatta siinä on Fineli-tietokannan mukaan todella vähän rasvaa: vain 0,8 grammaa 100 grammaa kohden. Hiilihydraatteja se ei sisällä lainkaan, proteiinia puolestaan 19,3 grammaa 100 grammaa kohden. Lipeäkala on siis oikea karppaajan unelmaruoka.
Perinteisesti lipeäkala tarjoillaan valkokastikkeen kanssa, ja mausteeksi laitetaan vain vastarouhittua pippuria. Se on kuitenkin mainettaan monipuolisempi raaka-aine, ja sopii valmistettavaksi useilla eri tavoilla.
Tässä kaksi hieman perinteistä poikkeavaa Pro Kalan lipeäkalareseptiä – näillä luot helposti vaihtelua joulupöytään.
Oliivi-tuorejuustogratinoitua lipeäkalaa ja tomaatti-äyriäiskastiketta
4 annosta
0,8 kg lipeäkalaa
1,5 tl suolaa
Kastike:
1 kpl valkosipulinkynttä
2 kpl tomaatteja
puolikas pieni fenkoli
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl tomaattipyreetä
ripaus sahramia
6 dl vettä
1,5 rkl hummerifondia
1 rkl voita
1/2 dl kermaa
2 tl vaaleaa kastikesuurustetta
Kuorrutus:
1/2 prk (100 g) tuorejuustoa, maustamatonta
1/2 dl mustia, kivettömiä oliiveja
puolikas valkosipulinkynsi
Leikkaa lipeäkala neljään annospalaan ja kypsennä lipeäkala pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada/valuta kypsennetyistä kaloista neste pois.
Kuori ja pilko valkosipuli, lohko tomaatti ja fenkoli. Kuullota valkosipuli, tomaatti ja fenkoli oliiviöljyssä. Lisää tomaattipyree, sahrami ja sekoita. Lisää lopuksi vesi ja hummerifondi. Anna liemen kiehua kokoon noin 1/3.
Siivilöi liemi, lisää voi, ripottele kastisuuruste ja keitä hiljalleen muutama minuutti. Pilko oliivi, valkosipuli pieneksi ja sekoita tuorejuuston joukkoon.
Levitä tasaisesti oliivi-tuorejuustoa kalapalojen päälle ja gratinoi uunissa 220 asteessa noin 5-8 minuuttia, kunnes pinta saa väriä. Kuumenna tomaatti-äyriäiskastike ja lisää kerma sekä tarkista maku.
Nosta gratinoidut kalapalat lautasille ja annostele kastike niiden ympärille. Tarjoa lipeäkala-annoksen kanssa keitettyjä perunoita.

Lipeäkala-punajuurisalaatti juustokastikkeella
4 annosta
0,8 kg lipeäkalaa
1 tl suolaa
Uunipunajuuret:
4 kpl keskikokoista punajuurta
3 rkl oliiviöljyä
1 tl timjamia, kuivattuna
1 tl sokeria
0,5 tl suolaa
Kastike:
1/2 prk (100 g) créme fraîchea
1/2 prk (75 g) salaattijuustoa, kuutioina
mustapippuria myllystä
Salaatti:
1 kerä amerikansalaattia
1 ruukkurucolaa tai muuta kirpeää salaattia
Kypsennä lipeäkala pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori punajuuret ja leikkaa ne pitkittäin venelohkoiksi. Laita lohkot uuninkestävään vuokaan, pyörittele joukkoon öljy ja mausteet.
Kypsennä punajuuret samassa uunissa, samaan aikaan lipeäkalan kanssa 170 asteessa noin 30 minuuttia. Murusta salaattijuustokuutiot créme fraîchen joukkoon ja mausta kastike pippurilla.
Revi salaatit lautasen tai vadin pohjalle. Asettele lämpimät punajuurilohkot salaattipedin päälle, ripottele niiden päälle valutettu ja paloiteltu lipeäkala.
Tarjoa kastike erikseen tai laita se suoraan salaatin päälle.
Lue myös: Joulun maustesilakkaherkut voi tehdä myös itse – eri liemillä saa erilaisia vivahteita
Kommentoi Facebookissa