Joulun maustesilakkaherkut voi tehdä myös itse – eri liemillä saa erilaisia vivahteita

Päivän, parin kuluttua herkku on valmis nautittavaksi keitettyjen perunoiden ja ruisleivän kanssa.

Päivän, parin kuluttua herkku on valmis nautittavaksi keitettyjen perunoiden ja ruisleivän kanssa. (Kuva Pro Kala)

Maku syvenee, kun kalan antaa tekeytyä jääkaapissa pitkään.

RUOKA Kauppojen hyllyiltä löytää erilaisia marinoituja kalaherkkuja. Esimerkiksi suutarinlohi, joka nimestään huolimatta on silakoista tehty, on klassikko ja yksi Uudenmaan kymmenestä maakuntaruoasta. Muun muassa Helsingissä ja Naantalissa se on myös nimetty pitäjäruokaprojektissa näiden kaupunkien nimikkoruoaksi.

Maustesilakan idea on se, että kala kypsytetään etikkaisessa liemessä, jonka jälkeen se laitetaan maustumaan kastikkeeseen. Pikaruokaa itse tehty maustesilakka ei ole. Etikkaliemessä kypsytys kestää vähintään useamman tunnin. Maustumiseen pitää varata aikaa mielellään pari vuorokautta: maku syvenee, kun kalan antaa tekeytyä jääkaapissa pitkään.

Silakkamarinadien teossa tiivis säilytyspurkki on tärkeä. Jääkaapissa liemessä oleva kala säilyy pitkään, kunhan astia on tiivis. Jos käytät esimerkiksi vanhaa hillo- tai muuta lasipurkkia, pese se huolellisesti.

Kastikkeisiin löytyy erilaisia reseptejä, ja niitä voi kehitellä itsekin. Mausteliemeen voi valita mausteita oman maun mukaan. Perinteiset, vaikkapa maustepippureilla ja sinapinsiemenillä maustetut silakat ovat yhden herkkua, toinen kokeilee vaikkapa erilaisia tuoreita yrttejä, chiliä, tervaa tai jopa hedelmäisiä makuja, kuten appelsiinia tai omenaa. Myös etikkaliemissä on variaatiota. Eri liemillä voi saada erilaisia vivahteita lopputulokseen.

Tässä Pro Kalan reseptejä kolmeen erilaiseen maustesilakkaan: voit kokeilla myös yhdistää eri resepteistä etikka- ja mausteliemet. Lopputulos on varmasti herkullinen, käytitpä mitä etikkalientä hyvänsä!

Tarjoile silakka mallaslimpun tai ruisleivän kera.
Tarjoile silakka mallaslimpun tai ruisleivän kera. (Kuva Pro Kala)

Silakkaa sipulikastikkeessa

500 g nahattomia silakkafileitä

Etikkaliemi:

1 dl väkiviinaetikkaa

2 dl sokeria

3 dl vettä

1 ti hienoa merisuolaa

2 laakerinlehteä

Mausteliemi:

1 valkosipulinkynsi

1 kpl punasipulia

0,5 dl ruohosipulia

400 g ranskankermaa

1 kpl sitruunan raastettu kuori ja sitruunan mehu

2 kpl Granny Smith -omenaa kuutioituna

0,5 tl sokeria

1 tl Dijon-sinappia

hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä

Etikkaliemi:

Kiehauta etikkaliemen ainekset, jäähdytä liemi kylmäksi ja kaada nahattomien silakkafileiden päälle. Anna silakoiden maustua jääkaapissa noin vuorokauden ajan. Voit myös käyttää kaupasta saatavia valmiiksi marinoituja silakkafileitä.

Mausteliemi:

Hienonna valkosipuli, punasipuli ja ruohosipuli. Kuutioi omena ja mausta omenakuutiot sitruunamehulla. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Mausta suolalla ja pippurilla. Valuta ja kuivaa marinoidut silakkafileet. Laita marinoidut silakkafileet kastikkeen joukkoon maustumaan. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään 6 tuntia tai seuraavaan päivään. Tarjoile silakka mallaslimpun tai ruisleivän kera. Lisukkeiksi silakkaleiville sopivat esimerkiksi tilli, friteerattu sipuli ja siianmäti. Säilyy jääkaapissa 1–2 viikkoa.

Anna marinoitua ainakin vuorokausi, mielellään pidempään.
Anna marinoitua ainakin vuorokausi, mielellään pidempään. (Kuva Pro Kala)

Roseepippurisilakat

300 g silakkafileitä

Etikkaliemi:

2 1/2 dl vettä

3/4 dl väkiviinaetikkaa

Mausteliemi:

1 dl lime- tai sitruunamehua

1 tl hienoa merisuolaa

ripaus sokeria

musta- ja valkopippuria myllystä

(vähän limen tai sitruunan kuorisuikaleita)

3 tl roseepippureita

1-2 kelta- tai punasipuli ohuina renkaina

1/2-1 ruukku basilikaa

1 dl rypsi- tai oliiviöljyä

Leikkaa isot fileet pitkittäin kahtia ja poista selkäevät. Sekoita vesi ja etikka. Lisää silakat joukkoon sekoitellen. Anna kypsyä liemessä jääkaapissa 2 tuntia tai pidempään. Kaada liemi pois ja valuta silakat hyvin.

Pese limet tai sitruuna hyvin ja leikkaa kuoresta suikaleita ilman valkoista osaa. Puolita hedelmät ja purista mehua 1 dl. Sekoita mehun joukkoon suola, ripaus sokeria ja vähän valko- tai mustapippuria ja lisää sekaan öljy.

Lado lasitölkkiin kerroksittain silakkafileitä, sipulirenkaita, basilikan lehtiä ja roseepippureita (1 tl murskattuna). Kaada liemi päälle ja ravistele se kalojen sekaan. Säilytä kylmässä. Anna marinoitua ainakin 1 vuorokausi, mielellään pidempään. Säilyy jääkaapissa 1–2 viikkoa.

Tarjoa alkupalana tai esimerkiksi noutopöydässä.

Marinoidut kalafileet

300 g silakkafileitä

Etikkaliemi:

1 dl valkoviinietikkaa

1 dl sitruunamehua

2 dl vettä

1 tl suolaa

Mausteliemi:

oliiviöljyä

nippu persiljaa

valkosipulia

mustapippuria

Sekoita etikkaliemi, kaada kalafileiden päälle kulhoon ja pidä fileitä raakakypsymässä jääkaapissa yön yli. Kaada etikkaliemi pois ja valuta fileet. Asettele ne joko tarjoiluvadille tai lasipurkkiin.

Lisää hienoksi silputtu valkosipuli ja persilja, kierrä mausteeksi hiukan mustapippuria myllystä. Valuta päälle lopuksi oliiviöljyä sen verran, että kalafileet peittyvät. Peitä purkki tai vati ja siirrä jääkaappiin: päivän, parin kuluttua herkku on valmis nautittavaksi keitettyjen perunoiden ja ruisleivän kanssa. Säilyy jääkaapissa 1–2 viikkoa.

Lue myös: Juhlat tulossa – paljonko kalaa pitäisi varata ruokailijaa kohden?

Kommentoi Facebookissa