Yksityistallissa seisoo harvinainen autotaideteos – mutta kuka on taiteilija Preston?

Konservaattorit ovat arvelleet, että taiteilija Preston voi olla alkujaan jopa amerikkalainen.

Konservaattorit ovat arvelleet, että taiteilija Preston voi olla alkujaan jopa amerikkalainen. (Kuva Anne Anttila)

Italialaisvalmisteista Fiatia koristava maalaus lienee ainoa maailmassa.

AUTOT Kokkolalaisen autoharrastaja Kaj Ahlstrandin autotallissa seisoo suuri harvinaisuus. Kyseessä on vuoden -77 mallia oleva Fiat 132 GLS Automatic, jonka pellin alla jyrisee 1,8 litran twincam.

– Olen aukoton Fiat-autojen harrastaja ja tämä on tallini ehdoton helmi. Kyseessä on monessakin mielessä todellinen klassikko. Luigiksi nimetty Fiat on alkuperäisessä kunnossa, täysin ajokuntoinen ja myös rekisterissä. Mittarissa on vain 57 000 ajettua kilometriä ja kone hyrisee kuin hyvin syönyt kissa, leppoisasti ja yskähtelemättä, Kaj selvittää tyytyväisenä.

Mutta mennäänpä hieman tarkemmin Luigin taustoihin. Autoharrastaja Ahlstrand sanoo ostaneensa auton Ruotsin Arlandasta. Loppuvuodesta 2018 Kaj selaili nettiä ja huomasi eräällä autosivustolla mielenkiintoisen myynti-ilmoituksen.

– Se oli ihastusta ensisilmäyksellä. Ja koska ehtona oli, että uniikki Fiat myydään hyvään kotiin, niin tämän merkin autoharrastajana en voi edes tarjota muuta vaihtoehtoa kuin parasta mahdollista.

Alkuperäisessä kunnossa oleva Fiat 132 on tuotu Ruotsista Suomeen joulukuussa 2018.
Alkuperäisessä kunnossa oleva Fiat 132 on tuotu Ruotsista Suomeen joulukuussa 2018. (Kuva Anne Anttila)

Juhannustanssit jatkuvat edelleen

Vuoden 2018 joulukuussa Kaj haki Luiginsa kotiin.

– Ajamalla tultiin ja olihan se oma seikkailunsa, sillä alla oli kesärenkaat ja ajokeli talvinen. Mutta perille päästiin ja vieläpä hyvillä mielin. Auto toimi moitteettomasti ja myöskään ajomukavuutta ei voinut moittia. Fiatissa on sitä jotakin. Kiinnostuin autosta autona, mutta myös siinä mielessä, että Fiatista on tehty myös todellinen taideteos.

Tarina kertoo, että vuonna 1977 ruotsalainen Fiatin maahantuoja teki persoonallisen mainoskampanjan ja maalautti 4–5 uutta Fiat 132 -mallia teemaan Aja italialaisella, mutta ole ruotsalainen.

Luigi sai ympärilleen vauhdikkaat juhannustanssit ja tanssit jatkuvat edelleen.

– Muiden autojen kohtalosta ei ole tarkkaa tietoa, mutta tiettävästi tämä on ainoa, joka on jäänyt jäljelle ja säilynyt näinkin hyvänä.

Kokkolalaisen autoharrastajan autotallista löytyy maailmanlaajuisesti harvinainen autotaideteos.
Kokkolalaisen autoharrastajan autotallista löytyy maailmanlaajuisesti harvinainen autotaideteos. (Kuva Anne Anttila)

”Taiteilijan työtä”

Maahantuojan toimesta maalattu Luigi on toiminut vuosikymmenten ajan vain mainoskäytössä.

– Autoa on pidetty hyvin ja ajettu säästeliäästi. Suurimman osan ajasta taideautolla on kuljetettu erään hotellin VIP-vieraita ja Luigia on tilattu mielellään myös hääautoksi, autoharrastaja Ahlstrand tietää kertoa.

Luigin kohdalla Fiatin erikoisuutta nostaa autoa ympäröivä Prestonin signeeraama taideteos, jota on käynyt arvioimassa alan eri asiantuntijat, konservaattoreita myöten.

– Juhannustanssit ovat lähtöisin ammattilaisen siveltimestä. Kyseessä on öljyvärityö lakkapinnalla. Kokonaisuus on tehty todella hyvin ja suurella ajatuksella. Niinpä olisi mukava tietää, että kenen siveltimestä tämä kaikki on lähtöisin? Kuka on Preston? Jos joku tietää, niin otan kaikki tiedot mielihyvin vastaan, Kaj Ahlstrand peräänkuuluttaa.

Lue myös: Nina on katsonut neljä kertaa kuolemaa silmästä silmään – ”Kun elämä on katkolla, oppii myös elämään”

Kommentoi Facebookissa