Yli kolmasosa yleisen asumistuen saajista nyt opiskelijoita – keskimääräinen asumistuki 319 euroa

Opiskelijoiden myötä yhä suurempi osa yleisen asumistuen saajista on yhden hengen ruokakuntia,

Opiskelijoiden myötä yhä suurempi osa yleisen asumistuen saajista on yhden hengen ruokakuntia. (Kuva Fotolia)

Vuokralla asuvat lapsettomat opiskelijat siirtyivät yleisen asumistuen piiriin elokuussa 2017.

ASUMISTUKI Opiskelijat muuttivat yleisen asumistuen tilastot vuonna 2017. Lainmuutoksen myötä yli 110 000 ruokakuntaa alkoi saada opintotuen asumislisän sijaan yleistä asumistukea.

Opiskelijoista kasvoi merkittävä joukko yleisen asumistuen saajissa. Ne opiskelijat, jotka asuvat omistusasunnossa tai joilla on lapsia, kuuluivat yleisen asumistuen piiriin jo aiemmin.

Yleistä asumistukea sai vuoden 2017 joulukuussa 381 500 ruokakuntaa. Ruokakunnista työttömien ruokakuntia oli 40 prosenttia ja opiskelijaruokakuntia 37 prosenttia. Vuotta aiemmin yleistä asumistukea sai 267 400 ruokakuntaa, joista työttömien ruokakuntien osuus oli 59 prosenttia ja opiskelijaruokakuntien osuus 8 prosenttia.

Opiskelijoiden siirtyminen yleisen asumistuen piiriin kasvatti tuen saajien määrää. Sen sijaan muiden tuen saajien määrä pysyi vuoden 2017 aikana ennallaan ja laski hieman vuoden loppua kohti.

– Muita kuin opiskelijaruokakuntia oli yleisen asumistuen saajina 240 652 joulukuussa 2017. Joulukuussa 2016 luku oli 245 537, sanoo pääsuunnittelija Heidi Kemppinen Kelan tilasto- ja tietovarastoryhmästä.

Keskimääräinen asumistuki vuoden 2017 joulukuussa oli 319 euroa, mikä on 9 euroa vähemmän kuin vuonna 2016. Saajaruokakuntien keskimääräiset asumismenot olivat 586 euroa kuukaudessa, mikä on 22 euroa vähemmän kuin vuotta aiemmin.

– Aiempaa pienempiä keskiarvoja selittää opiskelijoiden osuuden kasvaminen. Opiskelijoiden myötä yhä suurempi osa yleisen asumistuen saajista on yhden hengen ruokakuntia, joilla on muita ruokakuntia pienemmät asumismenot ja asumistuen määrä, Kemppinen sanoo.

Kaikkiaan yleistä asumistukea sai 140 800 opiskelijaruokakuntaa vuoden 2017 lopussa. Niistä 78 prosenttia oli yhden hengen ruokakuntia ja 13 prosenttia lapsettomien parien ruokakuntia.

Opiskelijoiden asumisen tukeminen muuttui uudistuksessa merkittävästi.

– Opintotuen asumislisä oli yksilökohtainen, kun taas yleisen asumistuen määrään vaikuttavat koko ruokakunnan tulot ja asumismenot. Yleisessä asumistuessa hyväksytään suuremmat asumismenot kuin asumislisässä, ja tukea voi saada koko vuoden ajan. Se parantaa monien opiskelijoiden toimeentuloa, sanoo Kelan johtava tutkija Signe Jauhiainen.

Yhden hengen opiskelijaruokakuntien keskimääräinen asumistuki oli 287,60 euroa kuukaudessa. Opintotuen asumislisä oli enintään 201,60 euroa kuukaudessa, joten valtaosa yksin asuvista opiskelijoista hyötyi lainmuutoksesta.

Lue myös: Joka viides asumistukea saava opiskelija asuu kimppakämpässä – määrä on kaksinkertaistunut

Kommentoi Facebookissa