Yli sadan miljoonan euron skandaali – Ruotsia vavahduttaa törkeä eläkehuijaus

Ruotsin järjestelmässä palkansaajat voivat itse päättää, mihin sijoittavat 2,5 prosenttiyksikköä eläkemaksustaan.

Ruotsin järjestelmässä palkansaajat voivat itse päättää, mihin sijoittavat 2,5 prosenttiyksikköä eläkemaksustaan. (Kuvituskuva Fotolia)

Työeläke-lehti kertoo kaikkien aikojen suurimman talousrikoksen käynnistäneen ripeät lakimuutokset.

TYÖELÄKE Ruotsalaisilta on huijattu rahastoeläkkeen säästöjä, ja naapurissa luottamusta koetteleekin nyt kaikkien aikojen suurin talousrikosepäilys. Uusimman Työeläke-lehden reportaasista välittyvät hämmentyneet tunnelmat kansankodin palkansaajilta.

Kahden rahasto- eli premiepension-eläkkeitä hoitavan yhtiön epäillään Ruotsissa petkuttaneen eläkesäästäjiltä pitkälle toista sataa miljoonaa euroa. Epäillyt rikokset liittyvät lakisääteisen työeläketurvan itsesijoitettavaan osaan.

Ruotsin järjestelmässä palkansaajat voivat itse päättää, mihin sijoittavat 2,5 prosenttiyksikköä eläkemaksustaan. Tämä itse sijoitettu premieosuus kertyy työuran aikana yksilölliselle eläketilille.

Ruotsin eläkeviranomaisen Pensionsmyndighetenin mukaan eläkesäästäjien varoja on huijattu poikkeuksellisella tavalla. Viranomaiset ovat ryhtyneet tapauksen vuoksi erilaisiin toimiin. Moni on menettänyt varojaan, joskaan ei koko eläkekertymää.

– Tarvittiin tällainen skandaali, jotta säännöt saatiin muutettua, toteaa Pensionsmyndighetenin mediayhteyksiä hoitava Jimmy Larsson Hagberg.

Eläkehuijaus on kuitenkin järisyttänyt luottamuksen perustaa. Tähän mennessä 150 miljoonaa euroa eläkkeensäästäjien varoista on saatu takaisin. Uusia epäselvyyksiä on ilmennyt kolmessa muussa yhtiössä. Ennen oikeuden ratkaisua on aikaista sanoa, löytyykö lisää hukattua rahaa jo tuhkana tuuleen kadonneiden miljoonien lisäksi.

Eläkesäästäjien rahastoja on satoja ja niitä voi seurata ja vaihdella itse vaikkapa puhelimeen asennettavan sovelluksen avulla. Rahastoeläkkeitä koskeva uusi lakipaketti tullee voimaan jo kesällä.

Kommentoi Facebookissa