Ylimääräinen tilipäivä ja vuoden darra

Mahdolliset veronpalautukset kannustavat jouluostoksille. (Kuva Fotolia)

Mahdolliset veronpalautukset kannustavat jouluostoksille. (Kuva Fotolia)

Veronpalautuksia saavat pääsevät tekemään jouluostoksia. Mätkyjä kiroavat voivat todeta, että tulipahan tienattua enemmän.

KOLUMNI Omaan talouteensa välinpitämättömästi suhtautuva, mitäjoskuolenhuomenna-tyylinen Matti Massikeisari katsoo halveksuen rahojaan säästävää vierustoveriaan: “Kuinka sä voit olla kuluttamatta? Raha on tehty käytettäväksi!”

Näin kuuluu mantra, johon Sanni Säntillisen on turha edes ajatella vastaavansa. Samaan aikaan Matti täydessä hiljaisuudessa venkslaa veroprosenttiaan ylöspäin, jotta voi aloittaa joulukuun paahtopaistilla.

Moni veronpalautuksiin tahallaan tähtäävä on aivan kuutamolla. Sen paljastaa esimerkiksi Yle Uutisten keskustelu parin vuoden takaa:

“Maksan tietoisesti liikaa veroja koska talous ei kestä mätkyjä.”

“Kun veronpalautuksen korko on suurempi kuin pankin korko, niin kannattaahan se.”

“Jouluna menot ovat todella paljon suurempia kuin muina kuukausina: lahjat, ruoat, sun muut hankinnat. Tämä on todella hyvä keino säästää, sillä näihin ´säästöihin´ ei pääse käsiksi ennen joulua. Tavallisella tilillä oleva raha häviää yllättävän helposti joihinkin yllättäviin menoihin, ja sitten niitä ei enää ole. Hyvä juttu.”

Veronpalautukset ovat rahojasi, jotka olet tienannut jo viime vuonna. Kun marraskuisena tiistaiaamuna heräät muka rikkaampana ja käyt pumppaamassa rahat ensimmäiseen extraedulliseen robotti-imuriin mikä verkkokalvoille välähtää, ota lasi vettä.

Krapula ja odotus ensi vuoden joulubonusta varten on alkanut.

Veronpalautusten konsepti on yllättävän monille hämärä. (Kuva Fotolia)
Veronpalautusten konsepti on yllättävän monille hämärä. (Kuva Fotolia)

Mätkyt vai palautukset, kuuluu usein kysymys. Palautukset tietysti jos tässä on vaihtoehdot. Mutta sen sijaan, että kävisi ostamassa kuuden kuukauden lehtitilauksen tai uuden television viimevuotisen tilalle, kannattaisi hetki miettiä asiaa toiselta kantin.

Kun tämä vekslaaminen veroprosenttien kanssa lähivuosina loppuu, niin osalle tulee konkreettisesti esiin se, kuinka talous yksinkertaisesti kaatuu. Maakellari kannattaa täyttää purkkiruualla, sillä jos oman talouden puskuri riippuu tarkkaan harkituista veronpalautuksista, tulee meno muistuttamaan salamasotaa.

Samaan syssyyn on mietitty esimerkiksi joulukaupan tulevaisuutta, jos “automaattisäästäminen” poistuu. Kun katsoo takaisin Black Week -konsepteihin ja tämän päivän Cyber Mondayhin, niin meillä ei pitäisi olla mitään hätää.

Suomalainenhan ostaa silloin, kun on alennus – näkyi se sitten tuotteen loppuhinnassa tai ei.

Vielä on onneksi muutama vuosi aikaa kerrata Excelin sekä peruskoululaskennon alkeet ja ottaa lompakkoa nyöreistä kiinni. Ennakonpidätysprosentin ja vuositulojen ynnääminen kun vie saman verran aikaa kuin valitusvirsi joulukuusen alla.

Kommentoi Facebookissa