Ylivoimaisesti alttein ryhmä palovammoille – miehet ja erityisesti yksivuotiaat poikalapset

Tulitikut ja pikkulapset muodostavat riskialttiin yhdistelmän palovammoille

Tulitikut ja pikkulapset muodostavat riskialttiin yhdistelmän palovammoille. (Kuva Fotolia)

Tutkimuksen mukaan vakavien palovammojen määrä on puolittunut viime vuosikymmeninä.

TURVALLISUUS Kohentunut paloturvallisuus on puolittanut vakavien palovammojen määrän vuosien 1980–2010 aikana. Yliedustettuina ovat edelleen miehet ja suurimmassa riskissä erityisesti yksivuotiaat pojat. HUS:ssa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin muutoksia palovammapotilaiden sairaalahoidossa Suomessa.

Parantuneen paloturvallisuuden lisäksi vakavien palovammojen määrän puolittumisen syyt liittyvät muutoksiin yhteiskunnassa. Maaseudulla ollaan riskialttiimpia palovammoille kuin kaupungeissa ja nyt maalla asutaan suhteessa vähemmän kuin aiemmin.

Peräti 70 prosenttia Suomen sairaaloissa hoidettavista palovammapotilaista on miehiä tai poikia. Ikäluokista alle 10-vuotiailla lapsilla on suurin riski vakaville palovammoille ja heistä ylivoimaisesti palovamma-alttein ryhmä on yksivuotiaat poikalapset.

Leikkaustekniikoiden kehitys sekä palovamman leikkaushoidon tekeminen mahdollisimman pian on lyhentänyt vakavien palovammojen sairaalahoidon aikaa seitsemästä päivästä viiteen. HUS:ssa toteutetun tutkimushankkeen käytössä oli 36 305 palovammapotilaan rekisteritiedot vuosilta 1980–2010.

Kommentoi Facebookissa