Yritykset pessimistisinä – eivät usko hallituksen kykenevän edistämään työllisyyttä ja Suomen kilpailukykyä

Yritykset kokevat, että hallitus ei kuuntele tarpeeksi yrityksiä ja elinkeinoelämää.

Yritykset kokevat, että hallitus ei kuuntele tarpeeksi yrityksiä ja elinkeinoelämää. (Kuva Lauri Heikkinen/ Valtioneuvoston kanslia)

Kauppakamarikyselyssä 75 prosenttia yrityksistä nosti tärkeimmäksi keinoksi työn verotuksen alentamisen.

TALOUS Lähes 80 prosenttia Keskuskauppakamarin kyselyyn vastanneista yrityksistä kokee, että hallitus ei kuuntele tarpeeksi yrityksiä ja elinkeinoelämää, kun se yrittää ratkoa koronapandemian entisestään lisäämiä ongelmia Suomen taloudelle.

Sama määrä, lähes 80 prosenttia yrityksistä on hyvin pessimistisiä myös sen suhteen, että hallitus kykenisi tekemään työllisyyttä ja Suomen kilpailukykyä parantavia ratkaisuja.

– Taloudessa paljon on kiinni luottamuksesta. Jos yrityksissä valitettavasti nähdään, ettei hallitus pysty Suomen talouden tilannetta parantamaan, eivät ne myöskään investoi ja työllistä, sanoo Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.

– Yritykset eivät kaipaa veronalennuksia suoraan itselleen vaan näkevät tehokkaimmaksi keinoksi ansiotuloverotuksen alentamisen, sanoo toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.
– Yritykset eivät kaipaa veronalennuksia suoraan itselleen vaan näkevät tehokkaimmaksi keinoksi ansiotuloverotuksen alentamisen, sanoo toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. (Kuva Roni Rekomaa)

Romakkaniemen mukaan kyselyn tulos on vakava viesti myös siitä, että yhteiskunnan kaikkia voimia ei ole otettu käyttöön, kun ratkotaan ongelmia, joita koronapandemia on entisestään lisännyt.

– Nyt jos koskaan tarvitaan yhteistyötä. Yrityksillä ja elinkeinoelämällä on ratkaisuja työllisyyteen ja Suomen kilpailukykyyn liittyviin ongelmiin, niitä pitää hallituksenkin kuulla, sanoo Romakkaniemi.

Yritykset näkevät, että koronakriisin entisestään kurjistamassa tilanteessa tarvitaan tehokkaita ja nopeita toimia. Noin 75 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, että paikallinen sopiminen parantaisi työllisyyttä ja kilpailukykyä ja 69 prosenttia koki, että verojen alentaminen auttaisi saamaan Suomen talouden nousuun. Yritykset saivat valita useasta kohdasta kolme tärkeintä.

Yrityksiltä kysyttiin myös, minkä veron alentaminen olisi kaikista hyödyllisintä ajatellen työllisyyden ja Suomen kilpailukyvyn parantamista. Vastaajista 75 prosenttia nosti tärkeimmäksi keinoksi työn verotuksen alentamisen.

Juttuvinkki: Kauppakeskusten kokonaismyynti laski – koronakriisin vaikutukset näkyivät jyrkkinä

– Yritykset eivät siis kaipaa veronalennuksia suoraan itselleen vaan näkevät tehokkaimmaksi keinoksi ansiotuloverotuksen alentamisen. Työn verotuksen alentaminen kertautuu joka paikassa yhteiskunnassa, niin työntekijöiden ostovoimassa, tuotteiden hintojen halpenemisessa, yritysten hankintakustannuksissa kuin työllistämisessäkin, Romakkaniemi sanoo.

Kyselyn mukaan yritysten odotukset työllisyyden tai liikevaihdon kehityksestä lähitulevaisuudessa ovat samalla tolalla kuin juhannuksen tienoilla.

– Vastausten positiivinen trendi on toistaiseksi katkennut, mutta toisaalta käännettä huonompaankaan ei ole havaittavissa. Tilanne on yhä vakava; noin kolme neljästä yrityksestä vastaa, että koronavirus on vaikuttanut negatiivisesti yrityksen liikevaihtoon, Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki summaa.

Kauppakamarien kysely tehtiin 2.9.2020. Kyselyyn vastasi 3145 kauppakamarien jäsenyritystä. Vastauksia kertyi kaikilta toimialoilta ympäri Suomen sekä kaiken kokoisista yrityksistä.

Lue myös: UPM on sulkemassa Suomessa pysyvästi paperitehtaan – ”Tämä on murheellinen uutinen Kaipolalle”

Kommentoi Facebookissa