Yrityksiä on laskutettu vuosia voimassa olevasta verkkotunnuksesta – tosiasiassa rekisteröity vain vuodeksi

Petossarjassa on kyse Espanjasta käsin johdetusta petollisesta puhelinmyynnistä. (Kuvituskuva Fotolia)

Poliisi pyytää verkkotunnuspetoksen uhreja ottamaan yhteyttä.

PETOS Oulun poliisilaitoksen talousrikosyksiköllä on tutkinnassa valtakunnallinen verkkotunnuksiin – englanniksi domain – liittyvä petossarja. Rikosnimikkeinä ovat törkeä petos, törkeän petoksen yritys ja markkinointirikos. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2019–2021.

Petossarjassa on kyse Espanjasta käsin johdetusta petollisesta puhelinmyynnistä. Tekijät ovat kaupanneet suomalaisille yrityksille ja yhteisöille verkkotunnusten rekisteröintipalveluja. He ovat myyneet asiakkaille verkkotunnuksia, jotka päättyvät muun muassa päätteisiin .net, .org, .com, .live, ja .info. Asiakkaalla on ennestään ollut esimerkiksi Esimerkkiyhtio.fi-niminen verkkotunnus, ja tekijät ovat myyneet hänelle esimerkiksi net-päätteisen verkkotunnuksen.

Sopimukset on tehty viideksi tai kymmeneksi vuodeksi, ja tekijät ovat laskuttaneet yrityksiä ja yhteisöjä etukäteen koko sopimuksen voimassaoloajalta. Esitutkinnassa on selvinnyt, että tosiasiassa verkkotunnukset on rekisteröity vain vuodeksi. Laskutusyhtiöinä ovat toimineet Etelä-Suomen laskutuspalvelu Oy, Suomen lasku ja talous Oy sekä JPS Yrityspalvelu Oy.

Poliisi on kirjannut verkkotunnuspetoksista useita satoja ilmoituksia ympäri Suomea, mutta edelleen huomattava määrä petoksen uhriksi joutuneista yrityksistä ja yhteisöistä ei ole ilmoittanut asiasta poliisille.

Ilmoita poliisille, jos edustamasi yritys tai yhteisö on saanut laskun, joka koskee verkkotunnuksen rekisteröintiä ja jossa maksun saajaksi on merkitty Etelä-Suomen laskutuspalvelu Oy, Suomen lasku ja talous Oy tai JPS Yrityspalvelu Oy ja jos haluat esittää asiassa rangaistus- tai vahingonkorvausvaatimuksia.

Myös laskun maksamatta jättäneet yritykset ja yhteisöt voivat olla yhteydessä poliisiin, sillä ne ovat asianomistajan asemassa törkeässä petoksen yrityksessä. Jos edustamasi yritys tai yhteisö on jo tehnyt ilmoituksen, sinun ei tarvitse ryhtyä mihinkään toimenpiteisiin.

Lue myös: Huijausmäärät enteilevät vilkasta petosvuotta – ”Rikollisten mielikuvitus ei lopu kesken”

Ilmoita tiedot sähköpostitse marraskuun loppuun mennessä

Poliisi pyytää yhteisöjen ja yritysten lakimääräisiä edustajia lähettämään sähköpostiosoitteeseen domain@poliisi.fi seuraavat tiedot:

  • yrityksen tai yhteisön nimi, Y-tunnus, puhelinnumero ja sähköpostiosoite;
  • edustajan tiedot: nimi ja syntymäaika; asema yhteisössä; ammatti; osoite, puhelinnumero ja sähköposti;
  • onko lasku maksettu;
  • laskun summa ja sopimuksen kesto;
  • yrityksen kotisivun osoite;
  • laskusta ilmenevät rekisteröitävät verkkotunnukset;
  • vaatiiko yritys tai yhteisö rangaistusta;
  • vaatiiko yritys tai yhteisö vahingonkorvausta.

Yritysten ja yhteisöjen tulee toimittaa tiedot viimeistään 30. marraskuuta 2022.

Kommentoi Facebookissa