Aava Murto, 16, osallistui pääministerin tehtäviin päivän ajan – ”Myös tyttöjen tulevaisuus on digitaalinen”

– Teknologian avulla tytöillä on parempi mahdollisuus työhön ja toimeentuloon, oikeuksiensa sekä tarpeidensa toteutumiseen, Aava Murto totesi.

– Teknologian avulla tytöillä on parempi mahdollisuus työhön ja toimeentuloon, oikeuksiensa sekä tarpeidensa toteutumiseen, Aava Murto totesi. (Kuva Lauri Heikkinen/ Valtioneuvoston kanslia)

Girls Takeover -tempauksessa Aava Murto toi esiin teknologian vaikutukset tasa-arvoon.

TEMPAUS Plan Internationalin organisoimassa Girls Takeover -tempauksessa 7. lokakuuta 16-vuotias Aava Murto valtasi pääministeri Sanna Marinin paikan. Päivän aikana Murto osallistui pääministerin tehtäviin ja piti esillä tyttöjen oikeutta päästä kehittämään teknologiaa kaikkialla maailmassa. Päivän tapaamisissa Murto keskusteli myös tyttöihin kohdistuvasta verkkohäirinnästä.

Pääministeri Sanna Marinin lisäksi Murto tapasi päivän aikana kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin, oikeuskansleri Tuomas Pöystin, kansanedustajat Hilkka Kempin, Iiris Suomelan, Veronika Honkasalon, Sanni Grahn-Laasosen sekä Sari Essayahin.

Keskusteluissa Murto painotti, kuinka tärkeää on, että tytöt pääsevät käyttämään ja kehittämään teknologiaa globaalisti myös kehittyvissä maissa. Hän myös kannustaa Suomea edistämään teknologian tasa-arvoa Suomessa ja maailmalla.

– Teknologian avulla tytöillä on parempi mahdollisuus työhön ja toimeentuloon, oikeuksiensa sekä tarpeidensa toteutumiseen. Tasa-arvoa ei saavuteta niin kauan kuin tytöt pusketaan ulkopuolelle teknologiasta, sen kehittämisestä ja käyttämisestä. Myös tyttöjen tulevaisuus on digitaalinen, siksi tyttöjen äänen on myös kuuluttava, sanoo Murto.

Lisäksi päivän tapaamisissa käytiin läpi Planin hiljattain julkaisemaa selvitystä tyttöjen ja nuorten naisten kokemasta verkkohäirinnästä Suomessa.

– Verkkoväkivalta rajoittaa sananvapautta ja tyttöjen pääsyä tiedon äärelle. Kolme neljästä tytöstä ja naisesta on kohdannut verkkoväkivaltaa. Tytöt ja naiset kohtaavat nettihäirintää 27 kertaa todennäköisemmin kuin pojat ja miehet, listasi Murto verkkoväkivaltaa koskevia tilastoja.

Suomessa Girls Takeover järjestettiin neljättä kertaa ja tänä vuonna tempaukseen oli valittu mukaan instituutioita ja yrityksiä, jotka voivat toimillaan edistää tasa-arvoa teknologiassa.

  • YK:n Kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään sunnuntaina 11. lokakuuta

Lue myös: Vastasyntyneet tytöt tulevat elämään pitempään kuin pojat – ruotsinkieliset pitempään kuin suomenkieliset

Kommentoi Facebookissa