Aila katkaisi sähköt 100 000 asiakkaalta – ”Vaikutukset jäivät pelättyä pienemmiksi”

Sähkön siirtohintojen korotuksia perustellaan investoinneilla toimitusvarmuuteen.

Sähkön siirtohintojen korotuksia perustellaan investoinneilla toimitusvarmuuteen. (Kuva Fotolia)

Energiateollisuuden mukaan investoinnit toimitusvarmuuteen ovat vähentäneet sähkökatkoja.

SYYSMYRSKY Aila-myrsky pyöri Etelä-Suomen yllä runsaan vuorokauden ja katkaisi sähköt yli 100 000 asiakkaalta. Pahimmillaan yli 90 000 asiakasta oli samanaikaisesti ilman sähköä. Aamulla keskeytyksen piirissä oli 25 000 asiakasta.

– Aila vahvisti, että sähköverkkoon jo tehdyt investoinnit parantavat toimitusvarmuutta. Sähköt katkeavat yhä harvemmalta ja viat saadaan korjattua aikaisempaa nopeammin, toteaa Energiateollisuuden johtaja Kenneth Hänninen.

Ilmajohtoja on korvattu maakaapeleilla ja johtoja on siirretty metsistä tienvarsille. Metsässä olevien johtojen säävarmuutta on parannettu hoitamalla vierimetsiä.

Vakiokorvauksia maksetaan kymmenille tuhansille asiakkaille. Taloudellisten vahinkojen suuruus selviää myöhemmin. Etukäteen oli tiedossa, että Aila on vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen voimakas myrsky. Lisäksi vahinkoriskiä lisäsi, että maa oli märkää ja puissa lehdet.

Juttuvinkki: Myrskyn jäljiltä kymmeniä tuhansia sähkökatkoja – katso kartalta missä häiriöt ovat

Olosuhteet muistuttivat joulumyrskyjä 2011, jolloin sähköt katkesivat sadoilta tuhansilta asiakkailta. Odotettavissa oli siis merkittäviä kaatuvista puista aiheutuvia vahinkoja sähköverkolle ja pitkiä keskeytyksiä asiakkaille. Ennakko-odotuksiin nähden keskeytykset jäivät nyt maltillisiksi.

– Keskeytyksen piirissä oli noin 3 prosenttia kaikista asiakkaista. Pääosa vioista saatiin kuitenkin korjattua nopeasti. Silti monet asiakkaat joutuvat olemaan ilman sähköä liian pitkään. Keskeytykset jakelussa osoittivat jälleen, miten riippuvaisia olemme sähköstä nyky-yhteiskunnassa.

Vikojen korjausta nopeutti verkkoyhtiöiden hyvä ennakkovarautuminen. Vielä enemmän Energiateollisuuden mukaan vaikuttivat kuitenkin jo tehdyt mittavat toimitusvarmuusinvestoinnit. Taustalla ovat sekä aiemmat viranomaispäätökset että verkkoyhtiöiden investointistrategiat. Näin sähkökatkot jäävät lyhemmiksi ja sähköttömien asiakkaiden määrä jää pienemmäksi.

– Viat pystytään korjaamaan nopeammin, koska korjattavaa on vähemmän, Hänninen toteaa.

Työ on vielä kesken. Investoinnit sähköverkkoon jatkuvat ja vuosikymmenen loppuun mennessä Suomen jakeluverkon toimitusvarmuutta on parannettu 9,5 miljardilla eurolla.

– Ilmastonmuutoksen vastainen taistelu edellyttää sähkön käytön tuntuvaa lisäämistä. Sähköverkkoyhtiöt vastaavat haasteeseen varmistamalla jokaiselle suomalaiselle varman sähkön saannin, Energiateollisuuden johtaja Kenneth Hänninen painottaa.

Lue myös: Syysmyrsky ryskyi halki Suomen – vahinkoja kaatuneista puista, mökkituhot selviävät viiveellä

Kommentoi Facebookissa