Aivan erilainen projekti kuin Qatarissa – täällä pelataan seuraava jalkapallon MM-turnaus

Kuva Dreamstime

Yhdysvallat, Kanada ja Meksiko järjestävät jalkapallon MM-kisat 2026 yhdessä. Kisat pelataan peräti 16 kaupungissa.

JALKAPALLO Jalkapallon MM-turnaus järjestetään 2026 Yhdysvalloissa, Meksikossa ja Kanadassa. Turnaus laajenee peräti 48 joukkueen turnaukseksi.

Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA ilmoitti aiemmin, että MM-kisat pelattaisiin 16 kolmen joukkueen alkulohkossa, joista jokaisesta kaksi pääsee jatkoon. FIFA:n puheenjohtaja Gianni Infantino ilmoitti kuitenkin Qatarissa viime viikolla, että neljän alkulohkon järjestelmää harkitaan yhä.

– MM-kisojen formaatista on keskusteltava. Täällä Qatarissa neljän joukkueen lohkot ovat olleet menestys, kuten EM-turnauksissakin, joten käymme vielä asiasta perusteellisen keskustelun ennen lopullista päätöstä, Infantino sanoi.

Qatarissa kaikki MM-kisaottelut pelattiin Dohan kaupungin alueella tai lähiympäristössä. Vuonna 2026 kisakaupunkien välillä on jopa kuuden tunnin lentomatkoja.

Yhdysvalloissa MM-otteluja pelataan Bostonin alueella, New Yorkin metropolialueella, Philadelphiassa, Atlantassa, Miamissa, Kansas Cityssa, Houstonissa, Dallasissa, Los Angelesissa, San Franciscossa ja Seattlessa. Meksikossa kisakaupungit ovat Mexico City, Guadalajara ja Monterrey. Kanadassa Vancouver ja Toronto.

FIFA tiettävästi suunnitteli, että jokainen 16 kisakaupungista olisi isännöinyt yhtä kolmen joukkueen lohkoa. Jos neljän joukkueen lohkoilla jatketaan, joudutaan suunnitelmaa tietysti muuttamaan.

Kestävän kehityksen osalta hyvä puoli on, ettei yhtään stadionia tarvitse MM-turnausta varten rakentaa. Kaikki stadionit ovat jo pystyssä ja ne ovat ympärivuotisessa käytössä sekä jalkapalloa että amerikkalaista jalkapalloa varten.

Qatarissa kohua herätti kertakäyttöstadionien rakennuttaminen orjatyövoimalla epäinhimillisissä oloissa. Eri lähteiden mukaan lähes 7000 siirtotyöläistä menehtyi rakennustöiden seurauksena.

Vuoden 2026 MM-kisoissa tilanne on toinen. FIFA pääsee pesemään kasvojaan tai ainakin yrittämään sellaista.

– FIFA jakaa kaikki taloudelliset voittonsa. Olemme vakuuttuneita, että jalkapallo nousee Pohjois-Amerikassa ykköslajiksi. Voitot jaetaan jalkapallon kehittämistä varten, kommentoi Infantino Qatarissa tulevasta Pohjois-Amerikan MM-turnauksesta.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Huuhkajien ex-maalivahti nostaa Messin Pelen ja Maradonan rinnalle

Kommentoi Facebookissa