Ajaako Nico Rosberg F1-mestariksi Keken renkaanjälkiä?

Keke Rosberg jännitti kotona ruudun ääressä, kun poika Nico ajoi F1-mestariksi.

Maailmanmestarit isä ja poika, Keke Rosberg ja Nico Rosberg. (Kuva AOP)

Formula 1 -maailmassa on aiemmin vain yksi isä-poika-maailmanmestaripari.

FORMULA Autourheilun kuninkuusluokan neljänneksi viimeinen MM-osakilpailu tällä kaudella ajettiin Austinissa, Yhdysvalloissa, Suomen aikaa alkuyöstä. Kiihkeän Formula 1 -sirkuksen johdossa kaasuttaa edelleen Mercedeksen Nico Rosberg.

Mercedes varmisti mestaruutensa valmistajien MM-sarjassa jo viime viikonloppuna. Ainoa mielenkiinto kohdistuukin enää siihen, pitääkö Rosberg kuljettajien sarjassa pistejohtonsa loppuun asti vai nouseeko tallikaveri Lewis Hamilton vielä ohi. Red Bull Racingin Daniel Ricciardo on käytännössä jo sementoinut asemansa kauden kolmanneksi parhaana kuskina.

Yhdysvaltain GP:n lähtöhulinoissa australialainen Ricciardo onnistui ohittamaan toisesta lähtöruudusta kisaan lähteneen Rosbergin. Nico kuitenkin valtasi paikkansa takaisin kisan edetessä. Kilpailun puolivälin tienoilla ensin Max Verstappenin auto lopetti yhteistyön, jonka jälkeen myös Kimi Räikkönen joutui jättämään leikin kesken Ferrarin oman varikkomokan vuoksi.

Muutoin kovin yllätyksettömien 56 kierroksen jälkeen Hamilton nousi korkeimmalle korokkeelle, Rosberg sijoittui toiseksi ja Ricciardo ylitti maaliviivan kolmantena. Tämän myötä Rosbergin johto kuskien MM-sarjassa kaventui 33 pisteestä 26 pojoon.

Yhdysvaltain Grand Prix:n kärkikolmikko. (Kuva AOP)
Yhdysvaltain Grand Prix:n kärkikolmikko. (Kuva AOP)

Keken valttina tasaisuus

Nico Rosberg ajaa Saksan lipun alla, isän Keke Rosbergin ajaessa liehui Suomen siniristilippu, vaikka Keke itse on syntynyt Ruotsissa. Keken uran huippu osui vuoteen 1982, jolloin hän ajoi Williamsilla.

Rosberg voitti kyseisenä vuonna vain yhden kisan, joka oli Sveitsin MM-osakilpailu. Maailmanmestaruuden takasi tasaisuus. Kausi päättyi Las Vegasissa, jossa Keke tarvitsi vain yhden pisteen. Rosberg oli lopulta kisan viides ja ensimmäinen suomalainen F1-maailmanmestari.

Jos Nico Rosberg voittaa tällä kaudella maailmanmestaruuden, ovat he vasta toinen isä-poika-maailmanmestaripari. Ensimmäinen oli legendaarinen Graham Hill sekä hänen poikansa Damon Hill.

Vanhemman Hillin traaginen kohtalo

Graham Hill voitti mestaruuden vuonna 1962 ja toisen kerran 1968. Kyseisenä vuonna pahimmat kilpakumppanit Jim Clark ja Mike Spence menehtyivät rataonnettomuuksissa.

Graham Hillin oma ura päättyi onnettomuuteen vuonna 1969 USA:n GP:ssä, jossa hänen molemmat jalkansa katkesivat. Graham Hill menehtyi pienkoneen pudottua maahan Englannissa 29.11.1975, kun hän oli palaamassa Ranskasta Paul Ricardin radalta.

Damon Hill oli tuolloin vain 15-vuotias. Oman mestaruutensa poika voitti vuonna 1996 Williamsilla.

Tulevaisuus on edessä, vuonna 2003 Jerezin talvitesteissä Nelson Piquet Jr. ja Sr. sekä Nico ja Keke Rosberg. (Kuva AOP)
Tulevaisuus on edessä, vuonna 2003 Jerezin talvitesteissä Nelson Piquet Jr. ja Sr. sekä Nico ja Keke Rosberg. (Kuva AOP)

Lisää isä-poika-pareja

Isiä ja poikia on toki ollut muitakin F1-sukkulan ohjaimissa. Vuoden 1997 maailmanmestarin Jacques Villeneuven isä Gilles Villeneuve sai surmansa Belgian Zolderissa Keke Rosbergin mestaruusvuonna 1982.

Vaatimattomammin menestyi Nelson Piquet Jr., jonka isä Nelson Piquet oli kolminkertainen Formula 1 -sarjan maailmanmestari vuosina 1981, 1983 ja 1987. Myös Jack Brabhamin sekä Emerson Fittipaldin pojat ovat vierailleet Formula 1:n ohjaimissa.

Suomalaisia F1-maailmanmestareita ovat luonnollisesti myös Mika Häkkinen ja Kimi Räikkönen. Heidän poikansa ovat vielä liian pieniä formulaohjuksen ratin taakse.

Formula 1 -kautta on jäljellä vielä kolme osakilpailua, Meksikossa ajetaan 30.10.2016, Brasiliassa 13.11.2016 ja kausi päättyy 27. marraskuuta 2016 Abu Dhabissa.

Lähteenä käytetty mm. MTV:n arkistoa

  • Todellisille F1-nostalgikoille videolla Keke Rosbergin haastattelu maailmanmestaruuden jälkeen Las Vegasissa vuonna 1982.

Formula 1 -sarjan MM-pistetilanne

1. Nico Rosberg 331 pistettä
2. Lewis Hamilton 305 pistettä
3. Daniel Ricciardo 227 pistettä
————————————————–
5. Kimi Räikkönen 170 pistettä
8. Valtteri Bottas 81 pistettä

 

Kommentoi Facebookissa